Cum rămânem activi sociali chiar și în timp de distanțare socială
Restricțiile necesare combaterii coronavirusului, în special izolarea și interdicția de a ieși, sunt dificil de manageriat din punct de vedere psihologic. De ce? Pentru că gradul ridicat de infectiozitate a virusului și expunerea extrem de mare la care suntem supuși determina o presiunea constantă. Ambele constituie baza unui sentiment generalizat de teamă și de anxietate socială, întreținut și de posibilitatea unei crize economice. Este firesc să resimțim puternic toate aceste stări confuzante. Volatilitatea prezentului poate fi surmontată cu succes dacă ții cont de câteva sfaturi.
1) Nu-ți petrece zilele monitorizând numărul știrilor despre coronavirus
Dacă doreșți să afli ce se mai întâmplă, caută o sursă de încredere și limitează utilizarea rețelelor sociale și mesajele alarmante. Unii psihologi recomandă limitarea lecturării informațiilor și a știrilor despre acest virus la maximum două sesiuni de informare pe zi. Există, de asemenea, categorii de persoane obligate să se ocupe de coronavirus cu normă întreagă, cum ar fi profesioniștii din domeniul sănătății, politicienii și jurnaliștii. Inclusiv aceștia se pot simți copleșiți și nu vor putea niciodată să se deconecteze. Experții îi sfătuiesc să caute sprijin emoțional și psihologic și să încerce să fie activi social, comunicând virtual, mai des, cu persoanele iubite.
2) Fii activ social. Folosește apelurile video
Una dintre cele mai grave consecințe ale pandemiei este faptul că întreține distanța și singurătatea prin sentimentul constant al pericolului iminent. Putem deveni singuri nu numai din cauza restricțiilor, ci și din cauza atitudinii neprietenoase pe care riscăm să o manifestăm sau să o dezvoltăm față de puținele persoane pe care le întâlnim în ieșirile rare și inevitabile. Relațiile sociale sunt fundamentale pentru a ne face să ne simțim bine din punct de vedere biologic. Înseamnă că, pentru a rămâne sănătoasa și a nu dezvoltă sentimente de anxietate care ne slăbesc sistemul imunitar, ființă umană trebuie să se simtă sigură. În loc de mesaje pe telefoane mobile, e-mailuri sau rețele de socializare, este mai bine să comunici prin apeluri video sau prin mesaje vocale. Așa cum mulți fac deja, organizează mese festive pe Skype și așa mai departe cu prietenii și rudele. Pentru pauzele de la serviciu, organizează cafeaua virtuală cu colegii sau prânzuri virtuale. Este o modalitate de a te simți mai puțin singur, mai puțin înstrăinat și de a încerca să menții normalitatea. În plus, poți face cadouri celor dragi sau colegilor, sau chiar angajaților. Îți sugerăm coșurile cadou GiftIdea, special create pentru a aduce bucurie, un zâmbet și sentimentul de răsfăț celor din jur. Un astfel de cadou este o idee grozavă pentru că nici tu, nici o altă persoană să nu se simtă singură.
Aceste sfaturi se aplică și copiilor: permiteți-i să vorbească cu bunicii și prietenii lor prin videochat. Copiii au nevoie și mai mare de interacțiune și de atenție. Așa că, nu uită să trimiți copiilor din familie câte un cadou, mai ales dacă este o ocazie specială. De asemenea, dacă eșți angajator, ar fi frumos să trimiți cadouri copii angajați, mai ales dacă este o sărbătoare importantă. În cazul în care ai o companie mică, de ziua micuțului unui angajat, poți face o astfel de surpriză. Va fi un gest apreciat.
Ca regulă generală, încearcă să nu te simți singur și să îi ajuți și pe alții să nu se simtă singuri. Caută pe cineva în care ai încredere și care te face să te simți înțeles și împărtășește cu el cum te simți și grijile tale. Menține și caută relații care te fac să te simți bine.
3) Fă sport
Indiferent de cât de mic spațiul pe care îl ai la dispoziție sau energia de care crezi că dispui. Yoga, pilates, sări coarda, aleargă, dansează. Pandemia va trece.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰