Cum se calculează pensiile după noua formulă (video explicativ)
Toate pensiile românilor vor fi recalculate. Sunt peste cinci milioane, iar şeful PSD a anunţat care va fi noua modalitate de calcul. Sunt schimbări radicale. Din 2021, nu se va mai vorbi despre punctul de pensie, ci despre un punct de referinţă.
Toate pensiile românilor vor fi recalculate. Sunt peste cinci milioane, iar şeful PSD a anunţat care va fi noua modalitate de calcul. Sunt schimbări radicale. Din 2021, nu se va mai vorbi despre punctul de pensie, ci despre un punct de referinţă. Iar fiecare român va primi în funcţie de cât a cotizat. În plus, la stabilirea vechimii în muncă se vor lua în calcul masteratul şi doctoratul.
Dacă acum stagiul minim de cotizare la bărbaţi este de 35 de ani şi de 31 de ani la femei, noul proiect îl reduce la 25 de ani, pentru toate persoanele.
Astfel, şi formula de calculare a pensiei se schimbă.
Fiecare român va avea un număr de puncte, în funcţie de cât a cotizat. În fiecare an, va putea afla câte puncte a strâns. Iar pensia se stabileşte apoi în funcţie acestea şi de un punct de referinţă. Aici apar alte noutăţi. Punctul de referinţă este raportul dintre valoarea punctului de pensie din 2020, adică 1.775 de lei, mărită cu cinci la sută, un procent stabilit în funcţie de inflanţie şi stagiul de cotizare, adică 25 de ani.
Cel mai mult va cântări contributivitatea. Cu alte cuvinte, cât contribui, atâta primeşti. Guvernanţii promit că, în trei ani, pensiile românilor se vor dubla.
Pensionarii vor primi mai mulţi bani chiar de anul viitor, pentru că punctul de pensie continuă să crească, spun guvernanţii.
Acum, este de 1.100 lei, anul viitor va creşte la 1.265 de lei, iar în 2020, va fi 1.775 de lei. În tot acest timp, creşte şi pensia minimă. Dacă în urmă cu doi ani era 400 de lei, guvernanţii promit că va ajunge la 775 de lei, în 2020.
Aşa se face că un pensionar care acum primeşte o pensie brută de 1.500 de lei, de exemplu, peste trei ani, va primi aproape de trei ori mai mult, spune Liviu Dragnea. Acum, pensionarul care are acest venit, primeşte în mână 1.399 de lei. După noua lege, în 2020, va primi pensie netă de aproape 3 mii de lei, iar în 2021, peste 4 mii de lei.
Potrivit liderului PSD, dacă angajatorul nu plăteşte contribuţiile la stat, angajatul rămâne neasigurat. Românii vor putea cere, însă, dovada de la cei pentru care lucrează că le virează cotizaţiile la pensie. Noua lege ar urma să intre în dezbatere luna viitoare şi să fie aplicată din 2021.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰