Românii cumpără din ce în ce mai mult pe credit şi analiştii trag semnale de alarmă. Ne paşte o nouă criză!
Banii românilor care se duc în valul cumpărăturilor. Depăşim record după record. Iar analiştii se tem tot mai mult de o nouă criză.
Banii românilor care se duc în valul cumpărăturilor. Depăşim record după record. Iar analiştii se tem tot mai mult de o nouă criză. A apărut bumul imobiliar, avem datorii tot mai mari şi cumpărăm fără să ne îngrijorăm. Imaginea aminteşte de anul 2008, când economia era ca şi acum în creştere, dar a urmat o recesiune dramatică. Toate semnele, într-un reportaj marca Observator.
Început de week-end. Deloc liniştit. Parcările mall-urilor sunt pline. E încă octombrie, dar arată ca şi cum ar fi forfota din preajma Crăciunului. O privire în galeriile comerciale şi îţi dai seama că va fi un maraton. Printre magazinele care afişează reclame stridente, printre rafturile hipermaketurilor şi apoi în valul de oameni. Se cumpără mult. Într-un magazin de electronice, stocurile sunt mereu refăcute.
Preţul nu este mereu cel mai important. Astăzi, clienţii nu mai întreabă de credite doar cu buletinul, au deja în portofel cardul de cumpărături. Mai apare o rată, dar fascinaţia gadgeturilor e mai puternică.
Doar în acest magazin, vânzările au crescut cu 30%, faţă de anul trecut. S-au vândut căşti audio de peste un milion de euro. Apetitul pentru consum este uriaş. Şi se vede în economia din România. Avem cea mai mare creştere din Uniunea Europeană.
Într-un articol New York Times, analiştii scriu că semnele nu sunt bune. Ne putem îndrepta spre impas. La fel ca-n 2008.
În reportaj, jurnaliştii vorbesc despre o femeie care îşi permite acum să-şi cumpere o pereche de încălţimte mai bună, pentru că i-a crescut pensia. Premierului nu i-a plăcut predicţia: "În New York nu îşi cumpără nimeni pantofi, probabil de asta au fost şocaţi că la noi o doamnă, o pensionară, îşi cumpăra o pereche de pantofi."
Cheltuim mai mult pentru că, în statistici, am câştigat mai mult în ultimul an. Salariile au crescut cu aproxmativ 30% pentru bugetari şi 10% pentru cei care lucrează în privat.
Românii cheltuie mai mult şi pe distracţie, faţă de alţi ani. Dar, spre ce îndreptăm? Investiţiile sunt minime, nu avem niciun kilometru în plus de autostradă, iar boomul imobiliar a scumpit casele, dar şi ratele românilor. Dobânzile se întorc la valorile ridicate din anii trecuţi.
Irina Chiţu, analist financiar: "A crescut foarte mult consumul şi a crescut şi consumul pe credit. Însă a crescut şi gradul de îndatorare. Ceea ce a început să fie un semnal de alarmă. Pentru a nu fi în aceeaşi situaţie ca la ultima criză financiară, ar fi foarte bine să nu ne îndatorăm acum."
Ba chiar să încercăm să temperăm cheltuielile şi să economisim, dacă balonul în care suntem acum se va sparge.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰