Dan Turturică, noul şef al Televiziunii Române. Conducerea radioului public va fi preluată de Răzvan Dincă, din partea PSD
Parlamentul a votat luni preşedinţii Consiliilor de Administraţie pentru Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) şi pentru Societatea Română de Televiziune, dar a numit şi membrii Consiliilor de administraţie ale celor două instituţii. Şefiile radioului şi televiziunii publice au fost acordate propunerilor venite de la Guvern: Răzvan Dincă, respectiv Dan Turturică.
Parlamentul i-a numit, luni, pe membrii Consiliilor de administraţie ale Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune. Totodată, Plenul comun a votat, prin vot secret, cu bile, ca Dan Turturică să conducă Televiziunea Publică, iar la Radioul Public, Răzvan Dincă va prelua preşedinţia CA-ului, din partea PSD.
Votul a fost secret cu bile şi asupra listelor de candidaţi pentru CA. S-au înregistrat 380 de voturi pentru şi 14 împotrivă.
Astfel, din Consiliul de administraţie al SRTv vor face parte: Georgică Severin, Lucian Ghimişi şi Anca Dindirică (propuşi de PSD), Radu Carp şi Mihai Firică (PNL), Valentin - Andrei Enescu (USR), Hajnalka Nagy-Debreczeni (UDMR), Dorothea Ionescu (AUR), Christel Ţopescu (propunerea Administraţiei Prezidenţiale), Dan Cristian Turturică (propunerea Guvernului), Dietlinde Dinesz şi Gabriela Luminiţa Iordănescu (propuneri ale angajaţilor), Borislav Velmirovici (din partea minorităţilor naţionale).
Membrii Consiliului de administraţie al SRR vor fi: Ruxandra Săraru, Radu Herjeu şi Răzvan-Ioan Dincă (propuşi de PSD), Radu F. Alexandru şi Alexandra Bogdan (propuşi de PNL), Liviu Popescu (propus de USR), Annamaria Maria Bodoczi (propusă de UDMR), Dragoş Daniel Pătlăgeanu (propus de Administraţia Prezidenţială), Maria Ţoghină (propusă de Guvern), Oana Rusu şi Marius Dorian Tănase (reprezentanţi ai salariaţilor), Milan Manyura (minorităţi), Sorin Faur (propus de AUR).
Membrii celor două consilii de administraţie depun jurământul în Parlament şi sunt numiţi pe o perioadă de 4 ani.
Cine este Dan Turturică
Dan Cristian Turturică conduce, începând din august 2019, siteul de știri Universul.net.
Între noiembrie 2015 și februarie 2019 a fost redactorul sef al siteului digi24.ro. Între 2006 și 2015 a fost redactorul șef al „România liberă”, iar anterior condusese săptămânalul „Prezent” (2005-2006) și cotidianul "Evenimentul zilei" (2000-2005).
CCR a decis că numirile şefilor interimari de la TVR şi Radio România sunt neconstituţionale
Social-democrații au sesizat CCR în luna mai cu privire la numirea directorilor interimari la TVR și radioul public și acuză încălcarea Constituiei și nerespectarea procedurilor legale. Ramona Săseanu era numită în funcţia de director general interimar al Societăţii Române de Televiziune și Liviu Popescu în funcţia de director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune.
Social-democrații acuză că nu au fost respectate prevederile Legii nr. 41/1994. „Comisiile de specialitate au întemeiat și înaintat plenului reunit, în mod greșit, propunerea de numire a directorului general interimar. În urma votului plenului reunit a fost adoptată Hotărârea Parlamentului, care, după cum se poate constata are drept temei art. 21 alin (3) care nu oferă cadrul legal pentru efectuarea numirii în situația de față. A admite că numirea se poate face în baza art. 21 alin (3) echivalează cu o adăugare la Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune, prin crearea unei noi situații în care poate fi numit un director general interimar”, se arată în sesizarea PSD.
O lună mai târziu, Curtea Constituţională a admis, cu unanimitate de voturi, sesizările PSD în legătură cu numirea conducerilor interimare ale SRTv şi SRR. Prin urmare, aceste numiri făcute de Parlament sunt neconstituţionale.
CCR precizează că numirile făcute de Legislativ au încălcat Legea 41/1994 privind funcţionarea SRTv şi SRR, deoarece Parlamentul a invocat aplicabilitatea unor alineate din acelaşi act normativ, însă fără a fi întrunită condiţia din ipoteza normativă a acestui text legal, respectiv situaţia specială a situaţiei tranzitorii dintre două legislaturi parlamentare, în care este permisă numirea unui director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune, respectiv al Societăţii Române de Televiziune”.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰