Datornicii la taxe și impozite trecuți pe "lista rușinii"
De voie, de nevoie. sau dacă nu, măcar de ruşine, rezultatul contează. Mai marii comunelor cu venituri mici apelează la orice metodă ca să i facă pe datornici să plătească.
- Pe lista rușinii apar numele celor care nu și-au achitat taxele și impozitele locale.
- În acest an, din cauza pandemiei, prima tranșă de plată a fost amânată.
Între aceste metode este şi "Lista rușinii". De câţiva ani, cei care nu își achită la timp taxele și impozitele sunt trecuți pe o listă care este publicată mai apoi pe site-ul primăriilor. Şi chiar pare să fie soluția cea mai bună.
545 de persoane este numărul total al localnicilor din Săcălășeni, județul Maramureș care au datorii la impozitele locale în acest moment. Iar edilul a decis să-i facă pe toţi să plătească. De asta a recurs la "lista rușinii", o metodă care începe să dea roade.
Emilian Pop, primar localitatea Săcălășeni: Este și o modalitate de a stimula pe cei care se găsesc pe această listă din omisiune, din diferite motive şi o modalitate de a creşte gradul de colectare care este sigur o problemă care trebuie rezolvată de fiecare administrație publică.
Pe lista rușinii apar numele celor care nu și-au achitat taxele și impozitele locale aferente primei perioade de plată. În acest an, din cauza pandemiei, prima tranșă de plată a fost amânată, de la sfârșitul lunii martie, la finele lui iunie. Una peste alta, inițiativa primarului nu e pe placul tuturor.
Un lucru este cert: edilul reușeşte, în fiecare an, să ajungă la un grad de încasare de peste 95%. Nu din prima încercare ci la un moment dat... Comunitatea este mică și oamenii se cunosc între ei, aşa că merg și plătesc de ruşine.
În momentul de față, aproximativ 30% dintre contribuabilii înscriși în evidențele Primăriei Săcălășeni sunt datori la taxe și impozite.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰