Antena Meniu Search
x

De azi, medierea e obligatorie. Cine "fenteaza", va fi amendat

De astazi, o prima sedinta la mediator este obligatorie, inainte de a ajunge in instanta, in cauzele care privesc litigiile de munca, divorturile, partajele, malpraxisurile si nu numai

Mai mult, pe la mediator vor trece si cei care au savarsit infractiuni penale. Ce este bine? Prima sedinta e gratuita. In schimb, cei care nu se supun risca o amenda de pana la 1.000 de lei.

Partile pot merge, dupa, in instanta, insa rolul unui mediator este de a micsora numarul cazurilor care ajung la Judecatorie. Daca una din parti refuza sa se prezinte, se intocmeste un proces-verbal care va fi depus la dosarul instantei

Onorariul mediatorului se negociaza. Daca, dupa prima vizita, partile accepta solutionarea conflictului prin mediere, se va negocia o taxa pe care o vor plati mediatorului. In conformitate cu legea, pretul trebuie sa tina cont si de natura si obiectul conflictului. Tarifele pornesc de la 250 de lei pe sedinta si pot ajuge la 4.000 de lei.

Mediatorul este obligat sa pastreze confidentialitatea discutiilor, fara sa sugereze solutii la problema. Daca incalca normele din Regulamentul de organizare, va raspunde disciplinar, material sau penal.

In tara, sunt 8.000 de mediatori autorizati, iar datele lor de contact le puteti gasi pe site-ul Consiliului de Mediere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » De azi, medierea e obligatorie. Cine "fenteaza", va fi amendat