De ce îmbătrânim? Am putea deveni nemuritori?
În natură, doar o singură specie este cunoscută ca fiind nemuritoare. Meduza Turritopsis dohrnii reușește ca atunci când se apropie de bătrânețe să-și inverseze procesul și să se transforme într-un polip așa cum fusese în prima etapă a vieții. Cercetătorii spun că într-un mediu controlat fără boli și prădători această ființă ar putea supraviețui la nesfârșit.
Descoperirea acestei specii nemuritoare, a adus un plus de speranță cercetătorilor în domeniul longevității că ar putea fi posibilă prelungirea vieții umane dar și găsirea de soluții pentru a ne putea bucura de o bătrânețe sănătoasă. Medicii spun că progresul tehnologic ar putea să ne explice mai clar suma de cauze pentru care corpul viu se deteriorează și cum am putea combatem aceste cauze.
în România medicii și specialiștii sunt de ceva vreme preocupați de medicina longevității și în aceste zile se desfășoară chiar un mare congres, respectiv cea de-a XV-a ediție a Congresului Național de Geriatrie și Gerontologie, dedicat abordării pacientului geriatric și studiului mecanismelor de îmbătrânire. Tema congresului din acest an este „Abordarea Multidisciplinară și Integrată a Problematicii Persoanelor Vârstnice”. Agenda evenimentului cuprinde peste 75 de prezentări științifice și studii clinice privind terapia pacientului geriatric.
Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României s-a alăturat ca partener al acestui important eveniment și a organzat în cadrul congresului un simpozion dedicat Age Management Medicine, o disciplină medicală axată pe sănătate și nu pe boală, care prinde contur cu pași repezi și în România. Medicina de gestionare a vârstei oferă rezultate măsurabile care permit optimizarea sănătății și întârzierea sau eliminarea îmbătrânirii degenerative folosind medicină de precizie, tehnologii inovatoare, tratamente personalizate și știință solidă.
Pe lângă studiile clinice, vor fi prezentate teme și concepte medicale noi referitoare la nutriția de precizie, metode de diagnostic precoce în bolile degenerative, medicina longevității, managementul asistenței și îngrijirilor geriatrice, farmacologie geriatrică, precum și perspectivele geriatriei românești în context european și problematica socială a îmbătrânirii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰