De ce se sperie ursul. Sfaturi și precizări importante de la specialiști pentru drumețiile la munte
Urşii îşi extind teritoriul şi sunt tot mai des văzuţi fie în preajma locurilor de cazare, fie pe drumurile intens circulate. Dacă animalele își duceau veacul doar în staţiunile montane, acum sălbăticiunile au ajuns să se plimbe şi în alte judeţe. Iar turiştii se pot aştepta oricând să se întâlnească cu ursul. Astfel, iată ce trebuie să ştie turiştii ca să fie în siguranţă în cazul unei întâlniri cu ursul.
Acum o săptămână, Diana, o tânără de doar 19 ani a avut parte de o moarte înfiorătoare şi a simţit groaza până în ultima secundă de viaţă. Diana a sfârşit după ce a fost aruncată într-o râpă de un urs pe traseul Jepii Mici din Bucegi. Fata de 19 ani a stat în direct la telefon cu dispecerii de la 112 până în ultimul moment. "Ajutor, mă atacă", au fost ultimele ei cuvinte. Pentru salvamontişti este cel mai grav caz din ultimul deceniu, dar nicidecum singurul. Atacurile se înmulţesc de la an la an, pe măsură ce animalele se apropie de oameni.
Iată ce trebuie să faci și să nu faci dacă te întâlnești cu ursul sau animalul te atacă. Recomandări pentru a te proteja în cazul unui atac de urs sunt colectate de la experți, de la persoane care cunosc bine pădurea, habitatul ursului, dar și comportamentul acestor animale sălbatice.
Ce trebuie să faci dacă te întâlnești cu ursul
Incidentele tragice din ultima perioadă, în care urşii au ieşit destul de des din habitatul lor natural şi s-au apropiat din ce în ce mai mult de oameni sau chiar i-au atacat, au băgat spaima în mulți crescători de animale, fermieri sau oameni simpli care iubesc drumețiile pe munte. De aceea, trebuie să ştim câteva reguli simple care trebuie respectate chiar dacă imprevizibilitatea animalului şi viteza de reacţie a acestuia nu pot fi anticipate nici de cei mai mari cunoscători ai acestei specii.
- "Legea Vânătorii": liber la vânat sute de urşi. Exemplar, filmat cum apare printre turişti, la pasul Bratocea
- Legea care dă "verde" la uciderea urșilor, votată de plenul Camerei Deputaților. Câte animale vor putea fi...
- Legea urșilor: date concrete, exemple ratate și beneficiarii reali. „N-am o problemă cu aplicarea măsurilor,...
- Dresoare de animale, ucisă de urs în Sankt Petersburg. Animalul era folosit în spectacolele de la circ
- Locul de pe Transfăgărăşan unde urşii îşi fac veacul, în ultima perioadă, în căutare de hrană. "Nu...
- "Ajutor, mă atacă!" Ultimele cuvinte ale Dianei la 112, înainte de a fi ucisă de urs
- Ce soluţii sunt pentru a evita o nouă tragedie provocată de urşi. Expert: Vânătoarea nu e singura
- Mama Dianei, fata ucisă de urs: "Am spus: dacă te duci ai, te rog, grijă la urşi, ai, te rog, grijă la râpe"
În zonele populate de urși, este recomandat să porniți la drumeție în grup și să faceți zgomot de intensitate medie, astfel încât urșii să fie alertați de la distanță și din timp de prezența dvs. Cel mai probabil urșii vă vor evita. Dacă totuși sunteți singur în pădure, la cules de ciuperci spre exemplu, nu rămâneți în tăcere deplină și nu vă furișați. Puteți să fluierați, să cântați, să bateți din palme sau să faceți zgomot cu un clopoțel. Dacă aveți un câine de companie, țineți-l tot timpul în lesă. În caz contrar, îl poate aduce pe urs direct către dvs.
De ce se sperie ursul de fapt
Dacă, în ciuda precauțiilor, ursul vă vede şi nu vă ignoră, păstrați-vă calmul, probabil doar se preface, nu urmează neapărat un atac real. Urșii adesea mimează atacul doar ca să vă intimideze.
Dacă stă ridicat pe labele din spate, nu intrați în panică. Nu e un semn de agresiune, e o modalitate prin care care ursul obține mai multe informații despre posibila amenințare și ce se întâmplă în jurul lui.
În ambele situații, fiți calm și țineți brațele în sus, ca să păreți mai impunător, și vorbiți cu ursul, ca să vă poată identifica drept ființă umană.
Dacă ursul vine spre dvs. și vă atacă, așezați-vă ghemuit, cu mâinile încleștate la ceafă, cu bărbia și cu genunchii aduși la piept, pentru a proteja jugulara și organele interne.
În situaţia în care vedeţi ursul şi vă ignoră cel mai indicat este să repectaţi următoarele reguli:
- Retrageți-vă încet, întoarceți-vă în direcția din care ați venit, pentru a evita întâlnirea cu ursul.
- E total nerecomandat să abordați, să hrăniți sau să vă faceți selfie cu ursul. Evitați să faceți asta!
- Nu vă întoarceți cu spatele la urs, dar în același timp evitați să-l priviți direct în ochi.
- Nu vă plasați niciodată între puii de urs și mama acestora
- În cazul în care aveți un copil cu dvs., liniștiți-l și luați-l în brațe.
- Nu fugiți de urs mai ales dacă sunteți aproape de el. Cel mai rapid om poate atinge maximum 44,72 km/h pe o distanță scurtă, pe teren plat și pe vânt slab. Viteza medie în alergare a ursului este de 50 km/h pe distanțe lungi, chiar și în pădure. Totodată urșii sunt mai buni cățărători în copaci decât noi! Nu vă luați la întrecere cu ei!
- Nu mai faceți zgomot dacă vă dați seama că ursul v-a văzut. Acum e momentul să vă retrageți în liniște.
- Dacă ursul își pierde interesul față de dvs., când vă retrageți, puteți lăsa în urma dvs. pe drum căciula, fularul, mănușile și mai ales rucsacul, dacă transportați în el alimente. Acestea vor trezi curiozitatea animalului și va începe să le miroasă, timp în care dvs. continuați să vă retrageți. Mai târziu, vă puteți întoarce după ele.
Sunete de speriat ursul
Faceți mult zgomot. Chiar dacă vorbim de un animal feroce și ursul este la rândul lui speriat de zgomot sau sunete pe care nu le cunoaște. Astfel, când plecați cu mai mulți însoțitori asigurați-vă că discutați tare între voi, sau chiar să cântaţi.
Mai există varianta să purtaţi agăţat de rucsac un aşa-zis BellBear (clopoțel anti-urs n.r), care sună de fiecare dată când te mişti. Clopoțelul este echipat cu un magnet care oprește sunetul atunci când nu este folosit. Atenție, însă! Autorităţile nu vă recomandă să fluierați, să folosiți un fluier sau să țipați. Aceste zgomote pot suna ca un animal în durere, care poate atrage un urs;
"Legea Vânătorii": liber la vânat sute de urşi
Deputaţii au decis soarta urşilor din România după cazul tinerei ucise de urs pe un traseu turistic din Munţii Bucegi. Parlamentul a adoptat luni legea pentru gestionarea populației de urşi care prevede că anual pot fi vânați 426 de urși în scop de prevenție iar alţi 55 de urși agresivi considerați un pericol imediat pentru populația civilă pot fi ucişi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰