Deșeuri transformate în minuni
Cercetătorii universităţii de stat din Arad au obţinut deja trei brevete europene cu tehnologiile prin care prelucrează seminţele şi fibrele acestor plante.
Descoperirile au atras atenţia şi Ministerului Agriculturii care vrea ca, în viitor, ţăranii să prindă în acest fel încredere şi să reaînceapă să cultive atât in cât şi cânepă.
După ce au câştigat aproape 2 milioane de euro, bani europeni, cercetătorii arădeni au reuşit să realizeze din deşeurile de cânepă o serie întreagă de produse care au adus echipei trei brevete europene. Se doreşte, de fapt, lansarea industriei de in şi cânepă.
Tehnologia greoaie de prelucrare i-a făcut pe agricultori români să se reorienteze în ultimii ani spre alte culturi, care le pot aduce venituri sigure şi rapide. În judeţul Arad nu mai există de ani buni culturi de cânepă. Şi asta, deşi în ţările din Europa, pentru in şi canepă cererea este mare.
Din păcate, după anii 1990 nu a existat o strategie clară de dezvoltare a României pe termen lung. Motiv pentru care industria textilă a fost cea distrusă. La nivel naţional, anul acesta, în ţara noastră, cânepa s-a cultivat pe mai puţin de 1000 de hectare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰