Defileul Mureșului, locul unde turiștii se pot bucura de natura sălbatică
În timp ce staţiunile de pe litoral şi de la munte bubuie de turişti, alţii preferă o vacanţă într-o arie naturală protejată. Ferit de ochii lumii, Defileul Mureşului prezintă un adevărat spectacol al naturii.
În timp ce staţiunile de pe litoral şi de la munte bubuie de turişti, alţii preferă o vacanţă într-o arie naturală protejată. Ferit de ochii lumii, Defileul Mureşului prezintă un adevărat spectacol al naturii. Cu peşteri formate în rocă vulcanică, unice în România, peisaje spectaculoase şi ape repezi ideale pentru o tură de rafting.
Mureşul, al doilea râu din ţară ca lungime, traversează munţii. Între Toplița şi Deda, la graniţa a două judeţe, explorăm la pas un ţinut fabulos.
Este o zonă cu zeci de specii de plante şi de animale. Şi terenul perfect pentru pasionaţii de rafting care pot admira, din barcă, Parcul Natural Defileul Mureşului Superior. O zonă turistică mai puţin cunoscută, dar care a fost declarată arie protejată încă de acum 12 ani.
Stâncile abrupte ascund adevărate comori ale naturii. Cum ar fi cele 50 de peşteri de „mulaj" care s-au format în perioada activă a Vulcanului Călimani-Gurghiu, acum milioane de ani. În Europa le mai găsim doar în Slovacia şi Ungaria.
La noi, doar două dintre ele pot fi şi vizitate. Defileul Mureşului mai ascunde însă o comoară. O biserică de lemn din satul Răstoliţa, construită în secolul 18. Acum a ajuns pe harta turiştilor.
Pe Valea Mureşului, oamenii sunt cunoscuti pentru ospitalitate. Turiştii sunt întâmpinaţi cu tochitura tradiţională, o combinaţie de gusturi din Ardeal şi Moldova.
O cameră dublă la o pensiune costă 120 de lei pe noapte. 70.000 de turişti ajung aici anual, mai ales că Defileul Mureşului este zona de legătură dintre Ardeal şi Moldova.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰