Demolarea Scolii 141, din București, a început chiar în prima zi de cursuri
La început de an şcolar, sub ochii părinţilor, un escavator dărâmă o şcoală. E şcoala 141 din Sectorul 5, în care, acum un an şi jumătate, tavanul s-a prăbuşit. Şi unde, aşa cum aţi văzut în Campania "Înapoi la Şcoală", nicio cărămidă nu s-a mişcat în tot acest timp. Pe 10 septembrie, a început demolarea, în timp ce copiii încă învaţă în schimburi, în alte unităţi de învăţământ.
La început de an şcolar, sub ochii părinţilor, un escavator dărâmă o şcoală. E şcoala 141 din Sectorul 5, în care, acum un an şi jumătate, tavanul s-a prăbuşit. Şi unde, aşa cum aţi văzut în Campania "Înapoi la Şcoală", nicio cărămidă nu s-a mişcat în tot acest timp. Pe 10 septembrie, a început demolarea, în timp ce copiii încă învaţă în schimburi, în alte unităţi de învăţământ. Tot pe 10 septembrie s-a făcut şi bilanţul şcolilor fără avize. Sunt sute şi în acest an. Peste 1.200 doar în Bucureşti. Iar la clasa a şasea, manualele întârzie. Pline de greşeli, unele vor fi retipărite.
În şcoala 141 nu se aude primul clopoţel. Escavatoarele muşcă din pereţii clădirii, sub ochii părinţilor revoltaţi şi ai elevilor întristaţi de situaţie.
În luna mai a anului trecut, tavanul s-a prăbuşit la ultimul etaj. Ulterior, expertizele au arătat că întreaga unitate de învăţământ era un pericol pentru elevi. Autorităţile au decis demolarea şi reconstrucţia, din temelii. Peste 23 de milioane de lei va costa noua şcoală.
22 la sută dintre unităţile de învăţământ din România sunt în curs de renovare şi în prima zi de şcoală. În cele mai multe dintre ele, lucrările durează, în medie, de cinci ani. În afară de asta, 2.418 şcoli au încă toaleta în curte.
Şcoala din comuna Scoarţa din Gorj a primit avizul sanitar în 2015, deşi nu există condiţii de igienă. O situaţie binecunoscută la nivel naţional, arată ultimele date de la Ministerul Educaţiei.
În Constanta, de exemplu, din cele 476 de unităţii de învăţământ, 22 nu au nici măcar aviz de funcţionare. În Cluj, 82 nu au autorizaţie sanitară. Iar Galati, 70 de instituţii de învăţământ nu au deloc apa potabilă şi au încă toaleta în curte.
Dacă vorbim despre Capitală, peste o mie de şcoli nu au aviz de funcţionare ISU nici în acest an. 772 sunt de stat şi 485 din sistemul privat. 49 de cabinete medicale şcolare au început anul fără personal calificat, iar 14 şcoli nu au deloc aviz sanitar.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰