Antena Meniu Search
x

Doar norocul îi poate şocate din noroi

În epoca vitezei, cizmele de cauciuc şi căruţa trasă de cai sunt singurele lucruri moderne de care au parte sute de copii din România. În satul Iaz din Vaslui, să duci copilul la şcoală e o luptă zilnică. Noroiul aproape îi înghite pe săteni şi îi ţine departe de civilizaţie.

Vezi și

În noroi, însă, cei mici îşi văd de copilărie. Aşa i-au găsit reporterii Observator, în satul uitat de cei care iau decizii din vârful pixului.

Pentru copiii din imagini, joaca e tot joacă, chiar dacă e în noroi. Aproape înoată în el, se murdăresc din cap până-n picioare, iar pentru părinţi banalul drum până la şcoală e o corvoadă.

În România lui 2014, există oameni condamnaţi să trăiască în noroi până-n gât. Asta în timp ce aleşii neamului ne povestesc în fiecare zi, cu zâmbetul pe buze, cam cât de aproape suntem noi de Europa.

Şase-şapte luni pe an, pe uliţe auzi doar sunetul cizmelor care se afundă în nămol şi întrebările retorice ale sătenilor.

În sărăcie, fără canalizare, apă curentă şi asfalt, copiii din Iaz au nevoie de noroc să reuşească în viaţă. Dar, puţinii dascăli care se încăpăţânează să modeleze caractere în asemenea condiţii le garantează că lor nu le lipseşte nimic pentru a merge mai departe la şcoală, la facultate.

Uşor de spus, mai greu cu practica. Localnicii o ştiu cel mai bine. Felicia şi Gheorghe s-au născut în Iaz, la fel ca şi părinţii lor. N-au putut pleca şi nu-şi fac speranţe nici pentru urmaşi.

O casă pe jumătate terminată, o căruţă ruginită în curte şi un grajd din paie în care singura avere e o vacă. Aşa arată prezentul familiei Călin şi a celor trei copii. Şi nu ar fi nici atât dacă nu ar fi pensia de handicap a unuia dintre cei mici.

Fără singura avere, familia Călin s-ar afunda şi mai tare în noroi. În noroiul care face până şi intervenţiile de urgenţă aproape imposibile.

În Iaz, poţi să mori cu zile. O ştie şi edilul aflat deja la al treilea mandat. Şi copiii şi adulţii din Iaz încă mai cred în minuni, în vise împlinite şi în mâinile de ajutor venite de unde te aştepţi mai puţin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Doar norocul îi poate şocate din noroi