Antena Meniu Search
x

Doctorul care a încercat să-l salveze pe Claudiu Petre povesteşte tot! Ce s-a întâmplat, de fapt, cu EROUL

Doctorul Lucian Horhotă este cel care a făcut tot ce a fost posibil pentru a-l salva pe eroul Claudiu Petre şi povesteşte ce s-a întâmplat în acea noapte cu eroul

Doctorul Lucian Horhotă este cel care a făcut tot ce a fost posibil pentru a-l salva pe eroul Claudiu Petre şi povesteşte ce s-a întâmplat în acea noapte cu eroul

Directorul Spitalului Bolintin, dr. Lucian Horhotă, medic primar ATI, implicat în salvarea tinerilor din Club Colectiv, a spus următoarele:

„Am fost de gardă la maternitatea Bucur în noaptea cu dezastrul din clubul Colectiv de lângă ea. În primele 30-45 minute derularea evenimentelor a fost extrem de alertă, cu escaladarea cazurilor ca şi gravitate de la un minut la altul, în ciuda celor peste 50 ambulanţe permanent prezente-care veneau şi plecau; în total au fost, cred, peste 90 vehicule, inclusiv cele de sprijin logistic; pe aceste condiţii a fost necesar, la un moment dat, şi sprijin din partea noastră, maternitatea Bucur – parte a Spitalului Sf. Ioan – la faţa locului, intervenind cu garda şi asistentele din ATI, bloc naşteri şi nou născuţi pentru resuscitare în paralel, suplimentare cu soluţii perfuzabile, în special soluţie salină isotonă, seringi şi perfuzoare – care se epuizau imediat datorită numărului foarte mare de victime.

Echipajele de intervenţie au avut dotare suficientă, care s-a suplimentat şi pe parcurs… dar situaţia era ca „de război”…  multe echipe veneau direct de la alte intervenţii.

S-au făcut intubaţii şi resuscitări în paralel în 5-6 locuri.

La un moment dat, am fost solicitat pentru un stop cardiorespirator într-o ambulanţă, unde am efectuat intubaţia orotraheală unui pacient aflat în asistolă, scos din mediul toxic şi măsurile de resuscitare prelungită- subliniez prelungită, conform protocolului ALS, cu masaj cardiac extern susţinut, ventilaţie cu O2, abord venos cu resuscitare volemică iv cu cristaloizi, resuscitare farmacologică vasotropă-cardiotropă, monitorizarea cu monitorul din ambulanţă.

Cordul nu a pornit deloc pe tot timpul reanimării extrem de bine sincronizate, lucru ce ne-a intrigat în primul moment; ulterior am constatat că este posibil să fi fost vorbă o intoxicaţie gravă cu gaze de ardere tip CO, CO2 şi mai ales acid cianhidric-cianuri (rezultate din arderea de materiale plastice) care blochează respiraţia celulară practic ireversibil.

Pe lanţul evenimentelor şi informaţiilor din media în dinamica ulterioară, cred că acest pacient era  Claudiu Petre (N.R. Claudiu era blogger şi fotograf), deoarece avea conformaţia fizică - barbă şi fizionomia acestuia; ulterior am aflat că acesta s-a întors EROIC în focar de două ori SCOŢÂND O FATĂ CARE ACUM TRĂIEŞTE, ceea ce poate explica starea ulterioară prin inhalarea de cantităţi repetate de gaze toxice; practic aceste gaze se comportă ca şi armele chimice pe câmpul de luptă; avea şi arsuri la nivelul feţei şi parcelare pe mâini; lângă el erau şi capacele de protecţie de la un aparat foto mare sau cameră; sigur existau arsuri căi aeriene superioare şi inferioare datorate aerului încins toxic…

După 45 de minute infernale am fost nevoiţi să îl declarăm decedat.

Îmi pare tare rău de tânărul acela… şi că nu am putut să-l readucem printre noi… în ciuda unor eforturi disperate…

Deşi sunt medic reanimator cu oarece vechime (am participat şi la accidente colective de mină, în Valea Jiului 1990-1991) povestea şi imaginea acestui tânăr, precum şi a celorlalţi văzuţi acolo, pot spune că m-au zdrucinat puternic.

Dr. Ladislau Pick, colegul de la Spitalul Judeţean Giurgiu, care – coincidenţă – este tot din Petroşani, ştie ce înseamnă asta deoarece am participat împreună la evenimente similare – dar de mină, cu ani mulţi în urmă la Spitalul din Petroşani.

Foarte bună organizarea intervenţiei echipelor cu ambulanţe, SMURD, pompieri de intervenţie cu masca de gaze, cu sprijin de poliţie, jandarmerie, în cerc, cu punct de comandă şi iluminarea locului – să putem efectua triaj şi măsuri de ajutor.

Foarte bună colaborare cu echipa din ambulanţa şi cu ceilalţi din teren”.

CITEŞTE ŞI EROUL CLAUDIU PETRE a murit! Toate victimele au fost identificate

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Doctorul care a încercat să-l salveze pe Claudiu Petre povesteşte tot! Ce s-a întâmplat, de fapt, cu EROUL