Antena Meniu Search
x

Video Decizia de clasare a "Dosarul 10 august" a încins scena politică. Se ia în calcul căutarea dreptăţii şi la CEDO

Dosarul 10 august a devenit motiv de şicane politice. Politicienii aruncă responsabilitatea de la unul la altul, iar de la cel mai înalt nivel al statului justiţia e luată la rost pentru decizia de clasare. Ultimele zile au fost pline cu declaraţii războinice.

Francesca Simionescu
de Francesca Simionescu

la 05.03.2021, 21:41

Vezi și

"Dosarul 10 august nu se termină aici, nu s-a pus punct aici acestui dosar". 

Asta zice ministrul Justiţiei, la o zi după ce Klaus Iohannis i-a cerut explicaţii despre soarta dosarului "10 august"

Radu Delicote, politolog: "Preşedintele i-a aruncat o mănuşă în spaţiul public pe care nu ştiu dacă trebuie să o ridice pentru că nu are ce să caute interferenţa politicului şi a guvernului în actul de justiţie". 

În aşteptarea motivării

Stelian Ion: "Nu datorez nimic nimănui, nu răspund la dorinţe şi solicitări din partea nimănui şi, de aceea, când voi avea datele complete nu voi ezita să sesizez Inspecția Judiciară". 

Până nu vedem motivarea nu putem avea o imagine clară.

Mai clar pare să fie pentru Consiliul Superior al Magistraturii, care a sesizat deja inspecţia judiciară. În aceeaşi manieră, două asociaţii ale magistraţilor îl acuză pe Klaus Iohannis de manipulare a opiniei publice. Şi îi reamintesc că prima decizie de clasare a fost luată când Stelian Ion era doar parte vătămată în dosar, fiind prezent la proteste. Iar unii sunt chiar mai vehemenţi. 

Iohannis, tras la răspundere

Emanuel Ungureanu: "Preşedintele Iohannis este responsabil moral şi politic direct pentru că el a numit-o în funcţie pe Georgiana Hossu, care este direct responsabilă de rechizitoriul care a ajuns plimbat dintr-un loc în altul, la Tribunalul din Bucureşti"

Colegul său de partid, ministrul Justiţiei, e de altă părere.

Stelian Ion: "Nu pot considera că preşedintele României este responsabil în vreun fel cu dosarul 10 august, nici direct, nici indirect". 

Cu ipoteza celeilalte părţi a baricadei în faţă, ministrul nu mai e atât de clar în exprimare.

Stelian Ion: "Dacă aceste lucruri s-ar fi întâmplat când opoziţia ar fi fost la putere, eraţi acum în Piaţa Victoriei? Un răspuns la întrebarea dumneavoastră nu voi da, pentru că sunt supoziţii".  

Se doreşte să se meargă şi mai departe                    

Opoziţia, prin vocea lui Marcel Ciolacu, a ieşit public doar cu o declaraţie vagă: oamenii politici să se decidă, ori respectă independenţa justiţiei, ori nu. Liderii coaliţiei vorbesc despre alte căi de atac la decizia în dosarul 10 august, cum ar fi CEDO. Ministrul Justiţiei spune însă că este prea devreme şi îşi doreşte soluţionarea cazului în România. 

Asociația "FORUMUL JUDECĂTORILOR DIN ROMÂNIA" și Asociația "INIȚIATIVA PENTRU JUSTIȚIE" denunță încercarea de manipulare a opiniei publice prin intermediul postării de pe Facebook a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, din data de 4 martie 2021, prin care cere "Ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat" și solicită "Ministrului Justiției și Ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă".

Klaus Iohannis: "Solicit ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici. Lucrurile nu se pot încheia aici și de aceea am cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă".

Marcel Ciolacu: "Oamenii politici din România ar trebui să se hotărască! Respectă independența justiției și se abțin de la comentarii privitoare la deciziile judecătorești definitive. Sau nu respectă independența justiției și pun presiune pe judecători atunci când o sentință definitivă nu le convine din punct de vedere politic.  Ca să știe fiecare român în ce direcție vrea fiecare partid să ducă România".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Decizia de clasare a "Dosarul 10 august" a încins scena politică. Se ia în calcul căutarea dreptăţii şi la CEDO