Dragoș Popescu vrea să salveze în România

Publicat: 04.11.2014, 19:29.
Actualizat: 04.11.2014, 20:52

În fiecare an, România pierde trei mii de medici. Şi, din 2008 încoace, migraţia ne-a costat 3 miliarde şi jumătate de lei.Bani folosiţi pentru formarea şi specializarea lor

În fiecare an, România pierde trei mii de medici. Şi, din 2008 încoace, migraţia ne-a costat 3 miliarde şi jumătate de lei.Bani folosiţi pentru formarea şi specializarea lor.

Ultimele statistici arată că 50% dintre studenţii la medicină se înscriu la facultate cu gândul să plece. Unii se şi întorc. Dar numărul lor NU se poate calcula în procente. Îi numărăm pe degete. Sunt cei care au ales să Salveze în România. Pe câţiva îi cunoaşteţi în campania Observator VREAU SĂ SALVEZ ÎN ROMÂNIA.

Dragoş Popescu e unul dintre ei. A lucrat în Statele Unite şi în Spania alături de cei mai buni specialişti în chirurgia ortopedică. Face transplant de menisc şi reconstruieşte oase cu talentul părinţilor arhitecţi. În Barcelona, are tot ce-şi poate dori un om, dar numai la Bucureşti se simte acasă.

Nu ştie cum arată un spital de stat din România. Poate doar din poveşti, auzite de pe la alţi medici români, care i-au fost colegi în Spania. De 15 ani, Dragoş Popescu face ce ştie mai bine. în Barcelona: e chirurg ortoped într-un spital de top.

Nu e un doctor obişnuit. La finalul facultăţii, a simţit că medicina tradiţională nu e pentru el: „Mă pasionau chestiile mai practice, mai mecanice. Ortopedia e mai mult mecanică, biomecanică, mai puțină medicină tradițională”, spune Dragoș.

Singura tradiţie în familie erau meciurile Sportului Studenţesc. Pasionat de fotbal, tatăl îl purta, etapă după etapă, la confruntările echipei de succes a momentului.

La fel ca Sportul Studenţesc, şi visul lui să devină fotbalist s-a stins. Dar a rămas aproape de sport. S-a specializat în Statele Unite. La Centrul de Restaurare a Cartilajului din Chicago, unde a lucrat cu Brian Cole, ortopedul echipei de baschet Chicago Bulls.

Acum, Dragoş Popescu visează să facă transplant de menisc în România. O procedură care se practică de 20 de ani în Vest, dar pentru care România încă nu e pregătită.

Ministerul Sănătăţii trebuia să construiască patru bănci regionale de ţesuturi - în Bucureşti, Iaşi, la Târgu Mureş şi la Timişoara. Uniunea Europeană a oferit banii. Dar, pentru că autorităţile din România s-au încurcat în socoteli, licitaţiile n-au fost organizate la timp. Fondurile europene au fost retrase. Guvernul a alocat 32 de milioane pentru proiect abia la sfârşitul lui 2013. Apoi a urmat negocierea cu FMI şi ministerul Finanţelor, când bugetul gândit iniţial s-a redus serios. Ministerul a reuşit să aprobe doar o cincime din suma cerută de Agenţia de transplant.

Acum, singura bancă de ţesuturi funcţionează la spitalul Colentina din Bucureşti, iar în mediul privat nu se pot face, încă, astfel de intervenţii. Îi e greu să conceapă cum funcţionează sistemul medical de aici, după 15 ani petrecuţi în Spania.

Performanţa atleţilor profesionişti stă în mâinile lui. Orice accidentare poate curma cariera unui sportiv, iar rolul lui este să nu permită asta. La rândul lui, încearcă să găsească timp pentru sport.

A bătut lumea în lung şi-n lat pe motocicletă. poze cu el pe motor cu indicator de Bagdad, poza cu elefanti in spate. Şi-a construit o carieră în Spania. Dar nu s-a rupt niciodată de România. În Barcelona s-a îndrăgostit tot de o româncă. Acum, împreună cu ea şi cei doi copii, Dragoş Popescu îşi caută locul căruia să-i spună ACASĂ.

Dragoş Popescu vrea să lase spitalul Clinic din Barcelona, o unitate de stat recunoscută în toată Europa, pentru mediul privat din România . Şi el vrea să SALVEZE VIEŢI ÎN ŢARA LUI. Dar nu e pregătit pentru spitalele de stat. Nici ele pentru el.

Citește și
Extern • acum 33 de minute
Foto
Supertulpina închide Europa: Vacanţe între restricţii şi carantină
recomandari pe a1.ro
Corina Dănilă a împlinit 49 de ani. Vedeta a distribuit fotografii din copilărie și adolescență, nemaivăzute până acum
Eveniment • acum 53 de minute
Foto
O terapie nouă le dă bolnavilor de Covid-19 din Timişoara o şansă în plus la viaţă

Top știri

O mamă eroină s-a aruncat în fața unei mașini scăpate de sub control pentru a-și salva fiul și soțul, în Rusia
1
Extern • ieri la 12:06

O mamă eroină s-a aruncat în fața unei mașini scăpate de sub control pentru a-și salva fiul și soțul, în Rusia

O mamă a sărit în fața unei mașini scăpate de sub control pentru a-și salva fiul și soțul. În urma impactului, femeia și-a pierdut viața.

PARTENERI
Lidia Buble, probleme de sănătate! Cântăreața nu mai poate să vorbească! Cum s-a afișat pe internet!
spynews.ro
'Vrei să mă împuşti? Vino, sunt la o nuntă' - Dialogul fabulos între interlopi cu câteva minute înainte de odioasa crimă din SUA
gandul.ro
Anamaria Prodan, `lucrată` pe la spate de dușmanul ei de moarte! Din cauza lui, Gigi Becali a umilit-o și a râs de propunerile ei
prosport.ro
"Mi-a oferit un cadou de 250.000 de euro!" Ioana Năstase, ieşire publică fără precedent: "În postura de amantă nu prea stau!"
antenasport.ro
Când avea numai 15 ani cucerea lumea cu Laguna albastră. Ce mai face și cum arată Brooke Shields la 55 de ani
CaTine.ro
După marele concert marca RBD, Maite Perroni vorbește despre refuzul foștilor ei colegi, Poncho și Dulce
tvhappy.ro
ULTIMELE ȘTIRI
21:46 Supertulpina închide Europa: Vacanţe între restricţii şi carantină 21:28 Autorităţile schimbă regulile campaniei de vaccinare, la o lună de la startul acesteia 21:26 O terapie nouă le dă bolnavilor de Covid-19 din Timişoara o şansă în plus la viaţă 21:23 Vacanţă de lux în spaţiu: 55 de milioane pentru un sejur de 10 zile 21:12 Știrile zilei, 27 ianuarie 2021. A început marea reprogramare la vaccinuri, într-o zi în care bilanțul în lume a depășit 100 de milioane de cazuri 20:57 Românii s-au înghesuit în centrele de vaccinare, în ultima zi de imunizare înainte de marea reprogramare 20:56 Înapoi la muncă cu ajutorul terapiei: 90.000 de euro pentru consilierea angajaţilor 20:27 Eroarea de comunicare care a tăiat profitul restaurantelor: Pierderi fără vinovaţi 20:24 Înainte să se arunce în aer, cu copilul în casă, un tată din Neamț și-a avertizat fosta soție și presa. Poliţiştii au ajuns prea târziu 20:23 Caz suspect în Olt, unde un bărbat ar fi murit din cauza infectării cu noua tulpină de coronavirus
CITEȘTE PE A1.ro
Ce mai face și cum arată Oana Lis, soția lui Viorel, de când a dispărut din spațiul public
A1.RO
Mihai Morar s-a vaccinat împotriva COVID-19. Ce a spus despre starea lui de sănătate
A1.RO