Dulceața de vișine la foc de lemne. Două ore, cât fierbe, dulceața e amestecată încontinuu
Este vremea dulceţurilor. Iar în Arieşeni este un adevărat spectacol. Acolo, femeile pot face dulceaţă din aproape orice: din flori de liliac, din lapte, din muguri de brad, ba chiar şi din gogonele.
Este vremea dulceţurilor. Iar în Arieşeni este un adevărat spectacol. Acolo, femeile pot face dulceaţă din aproape orice: din flori de liliac, din lapte, din muguri de brad, ba chiar şi din gogonele. Dar regina cămărilor rămâne dulceaţa de vişine. Fuctele dulci-acrişoare fierb la foc domol, de lemne. Astfel ele rămân întregi, fără să-şi piardă aroma.
Vişinele spălate şi curăţate de sâmburi sunt acoperite cu o ploaie de zahăr. Dupa ce am pus zaharul, acestea au inceput sa-si lase deja suc. Asta inseamna ca, intr-o ora, ele pot fi puse la fiert.
Iar vişinele ajung într-un cazan mare, sub care ard lemnele. Focul trebuie să fie domol, iar timp de doua ore, dulceaţa e amestecată în continuu.
Rezultatul muncii e o adevărată încântare pentru turiştii care trec prin Arieşeni. În satele din munţi, se fac dulceţiuri din afine, mure, merişoare şi din tot feluri de flori.
Dulceţurile tradiţionale din Arişeni sunt atestate de Ministerul Agriculturii. Moţii sunt mândrii de munca lor şi vând inclusiv pe internet. Au clienţi din toată ţara.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰