Dulceaţa românească pregătită de voluntarii suceveni îndulceşte viaţa copiilor din Africa

De Evi Popa.
Publicat: 31.10.2020, 19:38.
Actualizat: 31.10.2020, 23:13

În timp ce românii îşi aranjează cămara pentru iarnă, zeci de tineri voluntari se strâng într-o comună din Suceava ca să îndulcească viaţa copiilor din Africa. Chiar acum le pregătesc borcane de dulceaţă care vor ajunge la destinaţie abia peste câteva luni

Este un proiect de suflet, pornit după ce câţiva tineri ajunşi în mijlocul unei comunităţi sărace din Namibia au văzut în ce condiţii trăiesc oamenii de acolo.

Sunt câţiva ani de când dulceaţa românească aduce bucurie în mii de familii din zonele sărace ale deşertul Kalahari. Iar pandemia nu va opri tradiţia.

150 de voluntari români lucrează acum în ture, la foc continuu, pentru ca 25.000 de borcane de dulceaţă să ajungă cât de curând posibil la copiii din Africa. De caise, de mure, de pepene galben, de prune sau de mere, fiecare borcan este hrana unui copil într-o lună.

"În cartea sfântă scrie că mila biruieşte judecata. Şi la noi este binecuvântarea, în nordul Bucovinei. Toţi trebuie să pun mână de la mână şi sărim"

Andrei, voluntar: "În Africa nu există aşa de multe oportunităţi. Pentru ei e mare binecuvântare să aibă ce mânca şi ce bea"

Maria Benea, voluntar: "Ştiu pentru ce se face. Am fost acolo, am văzut şi pentru ce se face şi o fac din inimă şi cu drag şi îmi face mie plăcere să fac lucrul ăsta"

Printre primii români care au ajuns încă din 2012 în Africa a fost şi Iosif. Timp de câteva luni, tânărul a fost învăţător acolo.

Iosif Avasiloaie, voluntar: "Am rămas marcat de copilaşii de acolo. Am ales să vin aici de fiecare dată din Suceava la dulceaţă, la dulceaţa din Vicol pentru acei copilaşi, să le aducem un zâmbet pe faţă în fiecare dimineaţă când ajung la şcoală.

Samuel Trif, iniţiator proiect: "Inima mea s-a legat de zona aceea, este vorba de Namibia, din deşertul Kalahari, o zonă foarte săracă, o zonă în care copiii n-au pus niciodată bomboane în gura lor şi n-au simţit ceea ce este dulce. Copii care mănâncă pământ de foame şi rădăcini"

Dorel Breabăn, voluntar: "Ceva deosebit când vezi bucuria de pe faţa lor că primesc un borcan de dulceaţă. Ei nici nu au ştiut, nici nu au văzut poate niciodată. Au nişte reacţii aşa, care te marchează"

Dacă în primul an, în 2018, dulceața a provenit din cămara fiecări voluntar şi s-au adunat astfel 3.500 de borcane, acum, totul se face organizat. Materia primă este cumpărată din bani proveniţi din donaţii sau de voluntari. Deja, mii de recipiente au fost încărcate în containere. Din cauza epidemiei, transportul ar putea să ajungă la destinaţie abia în 3 sau 4 luni.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Detalii tulburătoare  despre ultimele momente din viaţa lui Alexandru, tânărul ucis de urs în timp ce alerga
1
Social • pe 13.04 la 20:10

Un sportiv care se antrena în munţi a fost găsit mort lângă bârlogul unei ursoaice. Bărbatul de 39 de ani din Azuga alerga prin pădure când a fost surprins de fiara sălbatică. Alexandru s-ar fi luptat cu ursul, dar nu a avut nicio şansă. Prietenii lui salvamontişti i-au găsit trupul la o zi după ce a fost anunţată dispariţia bărbatului.

PARTENERI
Sergiu, tatăl călăreț, spune adevărul, după ce a vândut casa din donațiile de la Cătălin Moroșanu! De ce a fost nevoit să ia această decizie
spynews.ro
Reacția incredibilă a iubitei lui Vlad Voiculescu după ce a fost demis: Vor ieși la suprafață multe
gandul.ro
`Ne bucurăm să te vedem, boss!` Ion Țiriac, cu un discurs genial în spaniolă, i-a lăsat mască pe oficialii turneului din Barcelona | VIDEO
prosport.ro
A ajuns acasă mai devreme și și-a surprins soția în baie. Când a deschis ușa a încremenit. Ce făcea femeia, fără ca el să știe
redactia.ro
A depășit perioada grea din viața lui, iar acum a devenit tată. Cum arată soția actorului din Home Alone
CaTine.ro
Thalia într-o ipostază inedită. Fotografia care i-a distrat pe fani
tvhappy.ro
La ce cascadorii sunt supuși pacienții, ca să fie urcați cu targa în TIR-urile ATI. IMAGINEA ANULUI
libertatea.ro
Acuzații șocante făcute de un jucător cotat de Dinamo la 4 milioane de euro: „Se dădea la mămicile jucătorilor!”
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro