Video Economia României gâfâie în pandemie. Guvernul a ajuns la fundul sacului și îngheață veniturile românilor
Creșterea salariului minim cu doar 40 de lei și înghețarea salariilor bugetarilor i-au scos pe sindicalisti, azi, în stradă. Pentru că economia României gâfâie în pandemie, guvernul nu își poate respecta nici promisiunea măririi alocațiilor pentru copii cu 40 la sută. Ele vor crește cu doar 10 procente în ianuarie. Din 2021 vor îngheţa și indemnizația de hrană sau voucherele de vacanţă.
- La începutul noului an, alocaţiile vor creşte cu 10% şi în vară cu încă 10 procente, potrivit unor informaţii obţinute de reporterii Observator.
Vreme de două ore au protestat sindicaliştii în faţa ministerului Muncii. Oamenii sunt nemulţumiţi de creşterea salariului minim de doar 3%. Adică în jur de 40 de lei. Bani insuficienţi pentru un trai decent, spun aceştia.
Protestatar: ”Mâncarea se scumpește pe zi ce trece. Avem datorii, avem chirii, avem copii de crescut”.
Sindicaliştii cer o majorare a salariului minim de 100 de lei.
Bogdan Hossu, preşedinte CNS "Cartel ALFA": ”Salariul minim trebuie sa ajunga la acoperirea costului de trai decent pentru o persoană”.
Vasile Gogescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Comerţ: ”Salariul minim pe economie parcă ar fi un ajutor social, nu un salariu pentru munca depusă”.
Doar că nici protestul din această dimineată, nici negocierile de după nu i-au convins pe guvernanţi. Așa că cei 1,3 milioane de angajaţi plătiţi cu salariul minim vor încasa de la anul 2300 de lei brut, adică 1386 lei net.
Plafonarea salariilor înseamnă o economie de 11 miliarde de lei la bugetul statului
Nici vestea că salariile bugetarilor, inclusiv cele ale profesorilor, ar putea fi îngheţate de anul viitor nu le-a picat bine sindicaliştilor. Au cerut explicaţii de la ministrul Muncii, Raluca Turcan. Răspunsul i-a lăsat muţi.
Anton Hadăr: ”A dat din umeri. Semn că ne paste translatarea încă un an, dacă nu mai mulți”.
Plafonarea salariilor bugetarilor ar însemna o economie la bugetul statului de cel putin 11 miliarde de lei.
Şi cum guvernul a ajuns la fundul sacului, ia în calcul să îngheţe şi alte venituri. Indemnizaţiile demnitarilor, cele de hrană, pensiile de serviciu si cele militare ar urma să rămână şi-n 2021 la acelaşi nivel ca în 2020, dacă proiectul de ordonanţă de urgenţă va fi adoptat de guvern. Şi pentru că e nevoie de mai multi bani pentru sanatate, pensii, salarii si alocaţii, Executivul are de gând să amâne o serie de majorări pentru 2022.
Dan Schwart, economist: ”Sunt costuri suplimentare generate tot de covid, costuri suplimentare generate de necesitatea de a îmbunătăți din mers conditiile în care funtionează sistemul de sănătate publică din România”.
Alocaţiile şi pensiile vor fi majorate etapizat
Alocaţiile şi pensiile vor creşte. Dar nu cu cât au promis iniţial guvernanţii.
Raluca Turcan, ministrul Muncii: ”În privința alocatiilor suntem pe o OUG care prevede majorarea lor cu 20 la sută și eu cred ca va rămâne aceasta majorare”.
Doar că majorarea va fi făcută etapizat. La începutul noului an, alocaţiile vor creşte cu 10% şi în vară cu încă 10 procente, potrivit unor informaţii obţinute de reporterii Observator.
Impactul bugetar ar fi de aproximativ 2 miliarde de lei.
În ceea ce-i priveste pe cei cinci milioane de pensionari, acestia ar urma să primească de anul viitor pensii mai mari cu doar 8 procente, în loc de 40.
Dan Schwart, economist: ”Cu siguranță, majorările actuale nu vor putea fi făcute făra a crește gradul de îndatorare.
Aceste decizii ar fi fost luate pentru menţinerea deficitului bugetar la 7%.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰