Bistrita-Nasaud: Economii cu pretul educatiei: primarul a decis inchiderea scolii
Cat valoreaza educatia a 25 de copii pentru primarul unei localitati din Bistrita Nasaud? Cam 800 de lei. Poate pare cam dur ceea ce va spunem, dar exact la asta se reduce atitudinea edilului.
Ca sa faca economie la buget si sa nu mai incalzeasca trei sali de clasa, primarul a hotarat sa trimita copiii de sase si sapte ani cu naveta la scoala dintr-o localitate invecinata.
Primarul din localitatea Sieu-Sfantu a ajuns la fundul sacului. Si ca sa faca rost de bani la buget, taie in stanga si-n dreapta. A analizat, a calculat si a ajuns la concluzia ca 2.000 de lei - cat costa energia pentru incalzirea scolii - e o suma prea mare.
“Atunci am zis: ce putem face ca sa fim eficienti si din punct de vedere al actului educational si din punct de vedere al banilor”, spune primarul.
Asa ca s-a hotarat ca din toamna sa puna lacatul pe usa scolii din localitate. Aici invata 25 de elevi de clasele I-IV si 12 de gradinita. Prescolarii ar ramane in continuare in scoala, pentru ca nu ar fi nevoie sa se incalzeasca decat o singura clasa. Ceilalti elevii, care invata in trei clase, vor fi mutati la scoala din localitatea invecinata. Parintii au incercat timid sa-i explice primarului ca elevii sunt prea mici petru a face zilnic naveta 5-6 kilometri si poate economia nici macar nu va fi asa mare.
Degeaba, edilul a ramas ferm pe pozitie. Ba mai mult, le-a atras catorva parinti atentia ca restantele la plata taxelor locale, le-ar putea lua copiilor dreptul la educatie. “Nu vreau acum sa va nominalizez pe cei care aduceti copiii la gradinita sau la scoala si nu v-ati platit impozitele pe anul trecut”, le-a spus el.
Parintii nu sunt deloc multumiti de decizia luata de primar, dar nu au ce face.
“Copiii sunt prea mici. Clasa zero - 6 ani, clasa intai - sapte ani, sunt cam mici sa-i trezesti dimineata, sa-i imbraci. Plus ca e naveta”, spune un parinte, in timp ce altii spun clar si raspicat: “Mi se pare absurd sa desfiintam scoala. Se putea economisi energia electrica, caldura sa fie controlata, nu aiurea deschizi caldura azi la ora patru sa fie cald maine la ora pentru cand vin elevii”.
Inspectoratul scolar judetean a lasat in seama primariei modul in care este organizat planul de invatamant.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰