Antena Meniu Search
x

Educația sexuală pentru elevi, opțională și doar cu acordul scris al părinților

Anumiți formatori de opinie au succes tocmai pentru că dau glas unor mentalităţi. Mentalităţi cu efecte dramatice în societatea românească: suntem pe primul loc în Europa la capitolul mame minore. Iar anul trecut, un copil din zece nou-născuţi era născut de o adolescentă. Astăzi, parlamentarii au decis că educaţia sexuală va fi, în sfârşit, predată în şcoli. Dar doar cu acordul părinţilor şi cu o altă denumire - educaţie sanitară.

de Redactia Observator

la 03.06.2020, 21:37

Vezi și
  • Elevii susțin că nu au fost consultați în legătură cu introducerea acestei materii.
  • Biserica Ortodoxă respinge introducerea acestei materii.

Cu 269 de voturi, deputaţii au decis că educaţia sexuală poate fi studiată în şcoli. Cursul se va numi "educaţie sanitară" şi va fi predat doar cu acordul scris al părinţilor. 

Iulian Cristache, președinte Federația Părinţilor: Avem nevoie de educație sexuală numai că este nevoie de o regândire a modului în care ne dorim această educație sexuală. Trebuie făcută la un nivel de vârstă, calculat, nu oricum. Sub nicio formă la ciclul primar. Putem vorbi la ciclul gimnazial, la 12-13 ani.

Elevii spun că nu au fost consultaţi cu privire la modificări şi văd lucrurile diferit faţă de aleşi. 

Antonia Pup, preşedinta Consiliului Elevilor: Este periculos pentru tot ceea ce înseamnă educaţie pentru sănătate în România. Vorbim des o restrângere, inclusiv a dreptului la educaţie şi a dreptului la sănătate pentru elevii din România.

Doar anul trecut, aproximativ 18 mii de minore au devenit mame, la noi în ţară. Sunt cele mai multe din Uniunea Europeană. Cele mai multe dintre ele abandonează şcoala şi, mai târziu, nu îşi găsesc un loc de muncă bine plătit. 

Ana Măiță, Asociaţia Mame pentru Mame: În continuare ne ascundem de termenul de educaţie sexuală. Pe noi ne interesează conținutul, iar conținutul trebuie să aibă și educație sexuală. Cei mai mulţi copii cu copii trăiesc în mediul rural. 

Biserica Ortodoxă respinge ideea ca materia să fie predată în şcoli. 

"Punctul de vedere al BOR legat de așa-zisa educație sexuală promovată de cercurile progresiste și sexomarxiste care invocă sofistic, adică mincinos, numărul mare de sarcini din rândul adolescentelor, ca și cum absența acestei materii aprioric ideologizate ar fi cauza, este foarte binecunoscut și exprimat cu discernământ critic. Aprobarea părinților în opțiunea elevilor adolescenți pentru o asemenea materie este absolut firească", a fost mesajul transmis de reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române. 

Tarciziu Șerban, purtător de cuvânt ARCB: Ar trebui să participe la aceste cursuri şi responsabili din partea părinţilor sau din partea cultelor. S-ar pune problema să nu existe o viaţă sexuală premaritală. Acestea sunt valori pe care le-a cultivat mereu biserica. E un mod de a salva copiii şi tinerii de a-şi trăi sexualitatea la momentul maturităţii lor biologice şi să trăiască cu demnitate şi frumos. 

Keren Rosner, psiholog: Sunt foarte mulți părinți care niciodată nu abordează această temă cu copiii lor. Fie se jenează, fie nu știu cum, fie nu consideră că este necesar, că toate lucrurile vor fi de la sine înțelese. Sunt foarte multe cazuri de minori abuzați și minori care nu știu să se apere în fața unor persoane care sunt posibili acuzatori.

Educaţia sexuală în şcoli este subiect de dezbateri parlamentare încă din 2004.

În 2016, deputatul Ninel Peia a iniţiat un proiect de lege intitulat "Inocenţa Copilăriei" care interzicea cursurile de educaţie sexuală în învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial, fără acordul scris al părinţilor.

Şi astăzi, mai mulţi deputaţi au contestat numele şi conţinutului noi materii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Educația sexuală pentru elevi, opțională și doar cu acordul scris al părinților