Efectele furtunilor din România, din ce în ce mai dramatice (Video)
Furtunile sunt de neoprit şi, de la zi la zi, efectele lor sunt tot mai dramatice. Mii de oameni au rămas izolaţi, după ce drumul din localitatea lor s-a fărâmat bucată cu bucată, sub forţa apelor. O porţiune din şosea s-a prăbuşit complet, iar pe alte câteva sute de metri drumul s-a dezintegrat.
Furtunile sunt de neoprit şi, de la zi la zi, efectele lor sunt tot mai dramatice. Mii de oameni au rămas izolaţi, după ce drumul din localitatea lor s-a fărâmat bucată cu bucată, sub forţa apelor. O porţiune din şosea s-a prăbuşit complet, iar pe alte câteva sute de metri drumul s-a dezintegrat ca după lovitura unui meteorit. Grindina, vijeliile şi viiturile au afectat, însă, toată ţara. Într-o singură săptămână a plouat de două ori mai mult decât în toată luna iunie. Şi nici măcar nu putem spune că am scăpat. Vara fenomenelor extreme continuă!
A fost suficient să plouă torenţial timp de o jumătate de oră pentru ca drumul care duce spre comuna Mânzăleşti să se dezintegreze. Şoseaua s-a umflat şi s-a rupt în bucăţi.
Cel puţin 4.000 de oameni au rămas izolaţi în ultimele ore, din cauza furtunilor
La numai doi kilometri, o altă porţiune de drum s-a prăbuşit sub forţa apelor. 4.000 de oameni au rămas izolaţi ore întregi. În cele din urmă, autorităţile au degajat o variantă ocolitoare care era îngropată în mâl. Localnicii au ieşit să facă fotografii cu drumul dispărut.
O femeie spune că "vreau să trimit poza la serviciu, să arăt că nu pot să ajung. Şefa nu mă crede".
Tot în Buzău, viiturile au luat pe sus şi au târât camioane cu stupi grele de câteva tone.
Meteorologii au emis 30 de avertizări de fenomene extreme în 24 de ore. Inundaţiile au făcut prăpăd în 28 de judeţe. Apele au intrat în 240 de case şi în aproape 700 de curţi.
Este un scenariu care se repetă zilnic în ultima săptămână în diferite locuri din ţară. În Iaşi au căzut 150 de litri de ploaie pe metru pătrat, în Girugiu 145 de litri şi în Olt 120 de litri.
La Vaslui a fost furtună cu gheaţă pentru 30 de minute
Specialiştii spun că într-o singură săptămână a plouat dublu decât în toată luna iunie.
Una dintre persoanele afectate spune că "eu eram în casă, doar m-am uitat afară că am zis să văd canalul, că s-a mărit. Şi într-o fracţiune de secundă a venit apa la vale. A venit peste noi".
Şi nu trece zi fără cel puţin un cod roşu. În Vaslui a plouat cu gheaţă aproape o jumătate de oră pe o arie de 30 de kilometri.
Grindina i-a prins pe angajaţii unei ferme pe câmp.
Un fermier spune că "au început vacile să ragă. Chiar m-am speriat, m-am speriat rău. Nu ştiam unde să fug. Să mă urc în maşină, mă bag în magazie, nu ştiu".
În oraşul Piatra Neamţ, oamenii s-au trezit cu apa în case. Dau vina pe autorităţi.
20.000 de angajaţi de la Interne, mobilizaţi pentru a înlătura efectele furtunilor
O femeie spune că "avem nenumărate solicitări făcute la primărie de ani de zile. Mi-au murit părinţii de atunci. Nu ne ia nimeni în seamă. Au greşit canalizările şi nici nu vor să audă".
Ministerul de Interne şi-a mobilizat 20 de mii de angajaţi pentru a-i ajuta pe oameni.
Ploile au continuat şi astăzi. În Arad, Drumul Naţional 7 a fost închis circulaţiei la intrarea în Lipova, unde stratul de apă pe şosea a depăşit 20 de centimetri.
Şi nu scăpăm de vremea rea şi de probleme curând. În vestul ţării sunt în vigoare coduri galbene şi portocalii de inundaţii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰