Antena Meniu Search
x

Observator Special: Efectele nefaste ale oboselii

Functionarea impecabila a organismului nostru depinde de un factor-cheie: somnul. Unii spun ca trebuie sa dormim opt ore pentru a ne putea declara perfect odihniti. Altii sustin ca, pentru un adult, sase ore ajung ca sa ne refacem fortele.

Vezi și

Oamenii nu pot trai fara somn asa cum plantele nu pot rezista fara apa. Iar somnul trebuie sa fie somn. Minimum sase ore pe zi. Altfel, problemele apar imediat. Pe langa senzatia de oboseala, normala de altfel, lipsa somnului ne face sa luam decizii gresite. Cel putin asta spun specialistii.

Somnul este perioada in care creierul uman se reface atat sub aspect biologic, cat si psihologic. Putem spune ca in timpul somnului tot ce ni s-a intamplat in ziua anterioara este organizat, pe de alta parte trimis la gunoi.

Cercetatorii au mers mai departe si au constatat ca lipsa somnului duce la eliminarea glucozei din cortexul prefrontal, iar asta duce la disparitia autocontrolului. Iar fara autocontrol, putem cadea prada tentatiilor.

Alti specialisti merg mai departe: privarea de somn are un efect direct asupra libidoului. Un om obosit manifesta un nivel scazut pentru activitati sexuale. Asa ca, nici daca ar vrea sa-si insele partenerii, nu vor avea energia necesara sa o faca.

Nu acelasi lucru se intampla cu kilogramele in plus. Participantii la un studio care au dormit cinci ore pe noapte s-au ingrasat un kilogram intr-o saptamana, intrucat au avut tendinta de a manca mai mult in timpul zilei.

“Atunci cand nu ne odihnim destul avem nevoia imperioasa de a consuma in special dulce. In momentul in care nu avem destula serotonina data sau endorfine, hormonii care ne dau senzatia de bine, hormonii fericirii, pe oboseala ei sunt in cantitate mica si atunci simtim nevoia sa compensam absenta lor”, explica Lygia Alexanderscu, presedintele Societatii Romane de Educatie Nutritionala.

Un singur lucru este cat se poate de clar: somnul face bine atunci cand dureaza atat cat trebuie.

Oricat de benefic ar fi somnul pentru organism, excesul nu face prea mult bine. Ce este sigur e ca o data cu inaintarea in varsta, nevoia omului de somn este din ce in ce mai mica.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Observator Special: Efectele nefaste ale oboselii