Elevii vor face cursuri de educație sanitară doar cu acordul scris al părinților
Este oficial! Educaţia sexuală devine materie în şcoli şi va fi predată de la clasa întâi până în clasa a 12-a. Însă doar părinţii vor decide dacă îşi lasă copiii să participe la ore. Deocamdată, ţara e împărţită în două tabere: pro şi contra. Asta deşi România este fruntaşă în Europa la capitolul mame minore.
- Cursurile de educație sanitară se vor face încă de la clasa a I-a.
- Cursurile de educație sanitară ar putea fi implementate încă din acest an școlar.
Lecţia de educaţie sexuală se va ţine o dată pe semestru şi va fi predată elevilor din clasa l-a şi până în ultimul an de liceu. Cursurile vor fi adaptate categoriilor de vârstă.
În clasele primare, copiii vor învăţa despre rolul familiei, diferenţele dintre fete şi băieţi şi despre pubertate. La gimnaziu, elevii vor discuta despre bolile cu transmitere sexuală, sarcină şi metode de contracepţie. Iar la liceu, materia va cuprinde lecţii despre orientarea sexuală, pornografie şi prostituţie.
Oricum, niciun elev, indiferent de vârstă, nu va putea participa la ore dacă nu are acordul scris al părinţilor.
Gabriel Chicioreanu, reprezentant Asociaţia de Părinţi: Este nevoie de acordul părintelui pentru că este o educaţie sensibilă. Nu ştim în familie fiecare ce a explicat copilului, la ce vârstă i-a explicat despre educaţia sexuală. E necesară pentru că sunt foarte multe tinere care de la 12-13-14 ani au deja copii.
Deocamdată, nu se ştie cine va preda materia copiilor. Dar părinţii sunt deja împărţiţi în două tabere: pro şi contra.
Părinte pro: Ar trebui să se facă în şcoli educaţie sexuală. Încă de la ce vârstă? Din clasa a 4-a, a 5-a pot discuta cu ei, că cei mici sunt dezvoltaţi, curioşi de mici. Sigur că o să-mi dau acordul scris.
Părinte contra: Nu sunt de acord. Nu aşa, nu asta e calea. Ce cred că se va întâmpla la aceste cursuri? Cred că vor fi copii timoraţi, care vor asimila informaţia eronat. E un subiect foarte delicat pentru a putea fi dezbătut într-un grup cu copii atât de diferiţi.
În România, 7 din 10 copii află primele noţiuni despre sexualitate de la prieteni, nicidecum din familie.
Elev: Unii părinţi nu prea vorbesc cu copiii lor şi se ajunge la alte probleme. Am avut în clasă foarte multe fete, minore, care au rămas însărcinate.
Elena Ucenic, medic Obstetrică-Ginecologie: Sursele de informare nu sunt corecte şi mai degrabă întreabă un vecin, un prieten şi consideră că informaţiile pe care le au sunt suficiente pentru a pleca în viaţă.
Cât de bine stăm atunci când vine vorba de educaţie sexuală în rândul minorilor ne dăm seama dacă ne uităm la statistici. Asta pentru că România se află pe primul loc atunci când vine vorba despre mame mai tinere de 15 ani. 40% dintre copiii care la rândul lor dau naştere altor copii vin din ţara noastră.
În alte ţări, cum ar fi Norvegia, spre exemplu, cei mici află răspunsuri încă de la grădiniţă.
Cristina Engstrom, educatoare în Norvegia: Învaţă ceea ce ar trebui să înveţe de la vârste foarte mici: suntem diferiţi din punct de vedere anatomic, băieţii de fete. Cum a ajuns copilul în burtă? De aici încep discuţiile, iar răspunsul meu este cât se poate de normal şi firesc: printr-un act sexual.
Educaţia sexuală ar putea fi introdusă în programa şcolară încă de anul acesta.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰