Antena Meniu Search
x

17 elevi de la un liceu din Moldovița au picat Bacalaureatul, pentru copiere, după vizionarea imaginilor de pe camerele de supraveghere

17 elevi au aflat, la 10 zile după afişarea rezultatelor, că au picat examenul de Bacalureat. Motivul este că, în clasele respective, s-ar fi copiat, iar decizia a fost luată după ce au fost analizate imagini video din timpul probelor. Tinerii au rămas fără diplomă şi nici nu mai pot susţine examenul în următoarele două sesiuni. Printre ei, se află şi şefa de promoţie care, împreună cu alţi colegi, s-a adresat instanţei.

de Redactia Observator

la 15.07.2020, 21:34

Vezi și
  • Elevii nu se mai pot înscrie la facultate și nu vor mai putea da Bac-ul în următoarele două sesiuni.
  • Elevii pot contesta decizia în instanță.

Alexandra Bîndiu, elevă: Eu acum trebuia sa mă duc să mă înscriu la facultate. Acum îmi începeam viaţa. 

Alexandra este şefa de promoţie a anului 2020 la Liceul Tehnologic Vasile Cocea din Moldoviţa. Tânăra a terminat clasa a XII-a cu media zece şi a obţinut note foarte bune şi la Bacalaureat. 

Alexandra Bîndiu, elevă: La Română, nota 8,80, la Matematică 9,80 şi la Geografie 9,80. La competenţe digitale nota zece, 100 de puncte, şi media am avut 9,46. 

Dar, la zece zile după afişarea notelor, eleva a aflat de pe internet că nu o să primească diplomă de Bacalaureat şi nici nu mai poate susţine examenul prea curând. 

Alexandra Bîndiu, elevă: În anunțul respectiv scria că următorii elevi de la Liceul Tehnologic Vasile Cocea sunt sancţionaţi pentru fraudă şi nu mai pot participa la două sesiuni de Bacalureat.

Fata voia să urmează facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, dar planurile i-au fost date peste cap. 

Alexandra Bîndiu, elevă: Chiar mi-am început înscrierea online. Doar trebuia să încarc diploma de la Bac, atât, restul tot am completat. Şi acum mă sună cei de la universitate, vă rog să terminaţi procesul. Am spus că nu pot.

Alţi 16 elevi, din trei săli de examen, sunt în aceeaşi situaţie. 

Diana Maria Turcu, elevă: Pur şi simplu mi-au tăiat aripile. Eu voiam să dau la Litere, la Suceava. Mi se pare ceva foarte nedrept, pentru că eu eram eleva bună. 

Melisa Tcaciuc, elevă: Practic, mi-a distrus viitorul pentru că eu mă pregăteam să mă înscriu la universitate la Suceava, unde azi a fost ultima zi de înscriere la sectiunea de Drept și Administrație Publică.

S-a ajuns aici după ce, la Ministerul Educaţiei, a ajuns o sesizare privind o posibilă fraudare a examenului de Bacalaureat la liceul din Moldoviţa. Astfel, a fost stabilită o comisie de verificare care a ridicat şi vizionat înregistrările de pe camerele de supraveghere din clase. 

Grigore Bocanci, inspector şef ISJ Suceava: Au copiat unii de la alţii, şi-au dat hârtii între ei, au schimbat ciorne etc. Organele de cercetare penală o să constate exact vinovăţia fiecăruia în parte. 

Daniela Boboc, Ministerul Educației: Elevii pot contesta această decizie. Orice cetăţean poate să conteste orice. Doar suntem o ţară liberă. Pot contesta decizia în instanță.

Decizia Inspectoratului Judeţean Suceava este definitivă şi poate fi revizuită doar de instanţă, ceea ce înseamnă că cei 17 elevi pierd acum dreptul de a merge la o facultate. Unii elevi şi-au angajat un avocat, iar cazul a ajuns deja pe masa procurorilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » 17 elevi de la un liceu din Moldovița au picat Bacalaureatul, pentru copiere, după vizionarea imaginilor de pe camerele de supraveghere