Noul val al epidemiei de coronavirus ar putea reînchide restaurantele din București
Nu vă mai faceţi planuri de petreceri în oraş în următoarea perioadă. Autorităţile iau în calcul închiderea restaurantelor, barurilor şi cafenelelor din tot mai multe localități în care s-au înmulţit cazurile de Covid-19. Cu 301 îmbolnăviri numai astăzi în Bucureşti, patronii localurilor au deja în faţă perspectiva lacătului pe uşă.
- Patronii de restaurante sunt extrem de îngrijorați de noua situație.
- Peste 70.000 de angajați din industria HoReCa au fost disponibilizați în acest an.
România intră din nou în etapa restricţiilor sanitare, treptat, în funcţie de gravitatea situaţiei din fiecare localitate în parte, anunţă oficialii. Regulile sunt însă: dacă rata de infectare depăşeşte 1,5 la mia de locuitori, localurile se închid din nou.
Concret, la 3.044 de cazuri, Capitala va depăşi limita peste care se impune închiderea restaurantelor. Asta înseamnă că, dacă mâine vor fi peste 315 infectări noi în Bucureşti, localurile pot fi închise în două săptămâni. Perspectiva le dă deja fiori patronilor.
Ionuţ Melintescu, director restaurant: Dezastru, catastrofal, dezastru. Suntem la minus 75% din cifra de afaceri față de anul trecut și nu mai e business.
Restaurantul abia a redeschis porţile în urmă cu zece zile. Nici angajaţii nu au avut timp să recupereze ceva din pierderile acestui an, când au trăit mai mult din ajutorul de şomaj.
Angajat restaurant: Nu cred că aș mai fi în stare să mai duc o dată greul pe care l-am dus.
Patronii cer Guvernului măsuri locale.
Dragoş Petrescu, Coaliţia pentru Dezvoltarea României: Noi insistăm și i-am cerut primului ministru să ia în considerare chiar și în municipiul București sectoarele, nu municipiul București în întregul lui.
Ludovic Orban, premierul României: Le-am solicitat prefecților și Comitetelor pentru Situații de Urgență să aplice reglementarea cu strictețe, în analiză, scoțând focarele, spitalele, căminele.
Sunt zone în care deja se aplică restricţii, după creşterea numărului de infecţii cu noul coronavirus. În mai multe localităţi din județele Arad, Constanța, Hunedoara, Bacău și Iași, autorităţile au decis să închidă localurile. La fel şi la Vama Veche şi 2 Mai, aşa că puţinii turişti sunt pe cont propriu.
Înainte de pandemie, în România funcţionau 45.000 de restaurante şi baruri, din care 12.000 numai în Bucureşti. Potrivit cifrelor din industrie, până acum au fost disponibilizaţi 70.000 de angajaţi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰