Video Eşecul liberalizării umflă facturile la curent
Trei luni de haos, confuzie şi facturi mărite la curent. Nici măcar şase la sută dintre consumatorii n-au trecut pe piaţa concurenţială! Şi asta pentru că oamenii nu au înţeles ce trebuie să facă. În tot acest timp, autorităţile au comunicat puţin şi prost. Abia acum lansează licitaţia pentru achiziţia unor servicii de tip call center pentru a lămuri consumatorii. Până atunci, plătim preţul: facturi mai mari chiar şi cu 25%.
Doar 293 de mii de consumatori au trecut pe piaţa concurenţială, deşi se împlinesc trei luni de la liberalizarea pieţei de energie. Unii şi-au negociat contractele şi acum plătesc mai puţini bani decât în decembrie.
Ceilalţi 5,6 milioane de oameni s-au pierdut în contractele de energie. Şi plătesc facturi mai mari chiar şi cu 26%.
În mediul rural mai greu de înțeles. E mult mai bine să se spună, să se facă campanii, să se ştie
Factura pe decembrie 2020, pe 31 de zile, de la 1 la 31 decembrie, consum 115 kilowaţi a venit 68 de lei, iar pe ianuarie 2021/a venit 83 de lei.
Factură majorată cu 15 lei
Majorată factura cu 15 lei, cam trei euro în plus.
Consumatorii se plâng de lipsă de informare şi arată cu degetul către autorităţi.
"N-au comunicat. Sunt oameni care nici nu știu de așa ceva. Nu toți avem studii, nu avem pregătire ca sa înțelegem ce spun ei".
Teodora Vasâlca Cimpoi, consultant în sectorul energetic: "Cea mai mare problemă în momentul actual este tocmai aceasta dificultate de înțelegere al facturilor".
Confuzi, oamenii au înroşit linia telefonică pusă la dispoziţie de autoritatea naţională de reglementare în domeniul energiei.
Pentru ca nu mai face faţă numărului mare de apeluri venit din partea consumatorului, ANRE a lansat o licitaţie de achiziție din piața a unor servicii de tip call center. Valoarea contractului este estimată între 400 mii lei și 6000 mii lei, iar termenul limită de depunere a ofertelor este 10 martie.
Şi la protecţia consumatorului au curs reclamaţiile.
Paul Anghel, director general ANPC: "Sunt 298 de sesizări cu privire la nemulţumiri ale consumatorilor români, de la 1 ianuarie până azi, fie că vorbim de întârzieri la semnarea contractelor, fie că vorbim de întârzieri de a li se trimite forma contractului sau actele adiţionale".
Ambele instituţii au anunţat că au demarat acţiuni de control la furnizorii de energie. În gardă este însă şi Consiliul Concurenţei.
Chiriţoiu, consiliul concurenţei: "Noi ne uităm să existe pe perioada asta de tranziţie reducerea promisă de companii. Ele ne-au spus "nu vom factura prețul nostru mare, ci vom veni cu cea mai bună ofertă". Ne uităm la facturile care au venit în februarie, dacă nu, va trebui sa le obligăm prin legislaţie".
Experţii atrag atenţia că putem evita facturile mărite chiar şi cu 26% într-un singur fel: dacă trecem pe piaţa concurenţială. Şi putem vedea ce oferte au furnizorii, dacă analizăm comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰