Exerciţiul SEISM 2018 continuă. Numărul morţilor şi răniţilor creşte de la o zi la alta.
Autorităţile intervin la foc continuu. Unităţile de primiri urgenţe nu fac însă faţă, se instalează spitale mobile şi primim ajutor de la medici veniţi din străinătate. Se ridică tabere de sinistraţi.
Autorităţile intervin la foc continuu. Unităţile de primiri urgenţe nu fac însă faţă, se instalează spitale mobile şi primim ajutor de la medici veniţi din străinătate. Se ridică tabere de sinistraţi. Cea mai mare este chiar în incinta stadionului Arena Naţională. Acolo, au ajuns deja primii bucureşteni care au rămas fără adăpost. Vorbim despre personaje fictive, care joacă un rol. Voluntari care încearcă să intre în pielea sinistraţilor sau a victimelor. Este, aşadar, scenariul celei de-a treia zi de la seism.
4.000 de oameni au murit. 7.000 sunt răniţi, iar alţi 2.000 sunt daţi dispăruţi. 45.000 de persoane rămân fără locuinţe. Este bilanţul după trei zile de la cutremurul de 7,5 pe Richter. În Afumaţi şi Voluntari se instalează primele tabere de sinistraţi.
Apoi, autorităţile se mobilizează şi transformă Arena Naţională în cel mai mare adăpost. Potrivit scenariului, apar şi primii sinistraţi: studenţi de la Facultatea de Pompieri.
Sinistraţii fictivi trebuie să respecte câteva reguli în tabără. În punctele de primire se face evidenţa, iar după triajul medical sunt preluaţi de asistenţii sociali.
Apoi, sunt repartizaţi în locurile special amenajate pentru odihnă. 10.000 de paturi sunt montate în parcările subterane.
Instalarea sinistraţilor este misiunea angajaţilor Primăriei Capitalei. Sunt ajutaţi şi de voluntari.
Tabăra are 40 de duşuri. Însă numărul poate fi suplimentat dacă va fi necesar. Nu lipsesc nici sălile de mese.
Cei de la Asistenţa Socială asigură hrana şi apa. Poliţiştii locali sunt responsabili cu menţinerea ordinii publice în tabără. Iar trei mii de tineri se pregătesc, zilnic, să intre în pielea victimelor.
Bianca este unul dintre ei. Rănile par cât se poate de reale şi sunt realizate în doar câteva de minute de artişti makeup din ţară şi din străinătate.
Julia Smith este actriţă în Austria. A venit la noi să-i înveţe pe voluntari să mimeze durerea.
Exerciţiul Seism 2018 este cea mai mare simulare organizată pe teritoriul Uniunii Europene şi se încheie joi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰