Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cum a trăit Ela Crăciun experiența școlii online

Oficialii din învăţământ au apelat la școala online odată cu declararea stării de urgenţă şi asta le-a schimbat vieţile copiilor. Şi nu doar copiilor, ci şi profesorilor şi părinţilor. Cadrele didactice s-au trezit că trebuie să se descurce într-o situaţie în care nu au mai fost şi nici părinţilor nu le-a fost prea ușor să îi ţină departe pe cei mici de orice distragere. Copiii s-au adaptat şi s-au mutat din sala de clasă cu tot cu caiete, pixuri şi colegi, în dormitorul sau bucătăria propriei case.

de Redactia Observator

la 19.06.2020 , 14:44

  • Școala online, o provocare pentru elevi, profesori și părinți
  • Elevii, adesea distrași în timpul lecțiilor

Timp de 3 luni, copiii noştri au făcut lecţii online şi şi-au văzut profesorii doar prin intermediul unui monitor. Cum au trăit părinţii această perioadă? Aflăm de la Ela Crăciun.

Ela Crăciun, blogger de parenting Problema nu este atenţia lor, care fuge si pleacă, pentru că atenţia le este distrasă de diverse lucruri din cameră, cum ar fi jucării pe care noi am încercat să le eliminăm, dar ea tot mai venea cu câte o jucărie.  Iar o altă provocare destul de mare este că a trebuit să stau de fiecare dată în spatele ei: "haide să facem lecţii, haide să terminăm, haide să citim, haide să facem proiectul." Pentru că acasă pierde foarte uşor noţiunea timpului.

Şi serbările de final de an au arătat diferit. Fără urcatul pe scenă de altădata, fără ropote de aplauze.

Vezi și

Ela Crăciun, blogger de parenting - La clasa a şaptea am avut festivitatea de premiere, care a fost online. Este altceva când vezi copiii, când vezi că urcă pe scenă, că sunt premiaţi, că primesc aplauze. Incărcătura emoţională este alta.

Am aflat de la părinţi cât de greu a fost să suplinească lipsa profesorilor şi cum calculatorul s-a transformat în instrument educaţional. Dar nici pentru dascăli nu a fost un an usor.

Eleonora Andriescu, profesoară de pian - Întradevăr, a fost greu şi pentru mine. A fost o provocare pentru toţi profesorii cred, mai ales că recunosc, nu ne-am gândit niciodată la varianta de a preda, de exemplu, cursuri de pian, de instrument, online. Fiecare oră trebuia să fie altfel, în fiecare oră trebuia să aduci ceva nou, şi mai nou, altceva nou, pentru ca acei copii să nu-şi piardă interesul.

Şcoala online a îmbunătăţit în schimb abilităţile digitale ale copiilor. Au avut timp mai mult şi pentru canto sau balet.

Eleonora Andriescu, profesoară de pian Dacă copii sunt mai micuţi au nevoie de interacţiunea asta fizică, pentru că asta ne-au şi spus când i-am întrebat "cum vi s-a părut, vi s-a părut greu să faceţi teatru, să faceţi balet, să faceţi pian, vioară prin intermediul unui ecran?" Mi-au răspuns: "nu, mie mi s-a părut foarte uşor, eu am înţeles foarte bine." Zic da, dar ce ţi-a lipsit? "Păi, mi-a lipsit să vă iau în braţe, cum o făceam de fiecare dată când ne întâlneam la oră."

Atenţie, totuşi, în următoarea perioadă la reacţiile copilului.

Keren Rosner, psihoterapeut - Din punct de vedere emoţional şi relaţional, evident că au avut de suferit, pentru că este normal ca un copil sa fie între alţi copii, nu doar între adulţi. 

O perioadă lungă în care un copil nu relaţionează cu alţi copii, îl determină să se retragă, să aibă un comportament foarte retras, sa fie introvert, sa fie singuratic si sa prefere aceatsa singurătate atunci când se întâlneşte cu alţi copii. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Cum a trăit Ela Crăciun experiența școlii online