Fărşangul, obiceiul care îngroapă iarna şi spiritele rele
Tradiţie din străbuni este păstrată în mai multe zone din Ardeal de sute de ani. Fărşangul alungă iarna şi îngroapă spiritele rele, spune obiceiul.
Tradiţie din străbuni este păstrată în mai multe zone din Ardeal de sute de ani. Fărşangul alungă iarna şi îngroapă spiritele rele, spune obiceiul. Este un moment în care sute de oameni se maschează sau îmbracă porturi populare şi merg în alai pe străzile din sat în urma "iernii", întruchipate de o păpuşă din cârpe, căreia mai apoi i se dă foc.
Flăcările purifică natura şi ard definitiv întruchiparea iernii. Este un ritual în care anotimpul rece capătă forma unei păpuşi din cârpe vechi, iar localnicii din Sângeorgiu de Mureş îi pregătesc chiar şi înmormântarea.
O tradiţie similară e transmisă peste generaţii şi în comuna Rimetea, din Alba. Tinerii au îmbrăcat porturi populare sau costume înfricoşătoare pentru a îngropa iarna.
În Sândominic, Harghita, s-au strâns grupuri din 13 localităţi din împrejurimi pentru a participa la tradiţie. Iar ziua s-a încheiat cu un ospăţ.
De altfel, Fărşangul prevesteşte cea mai mare sărbătoare creştină, deoarece este organizat în fiecare an cu o săptămână înainte de postul Paştelui.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰