Video Faţada Ateneului Român a ajuns spaţiu pentru mâzgăleli: "Pe orice dar nu pe clădiri, e inadmisibil, este oribil"
Clădiri emblematice, adevărate opere arhitectonice, au ajuns să fie spaţiu pentru mâzgăleli. Ultima victimă pe listă, clădirea Ateneului. Grafitti sunt însă pe multe clădiri din Bucureşti, iar asociaţiile care militează pentru salvarea și păstrarea monumentelor spun că, în lipsa unor acţiuni concrete, tagurile pictate pe clădirile istorice se vor înmulți.
Nici bine nu s-a terminat restaurarea faţadei clădirii Ateneului Român, clădire din patrimoniul naţional şi european, că deja are o uriaşă semnătură graffiti verde, fix lângă uşa de intrare.
Localnic: Sigur că trebuie remediat, este inadmisibil, e o bijuterie.
Localnic: Pe orice dar nu pe clădiri, e inadmisibil este oribil.
Localnic: Ar putea primăria să găsească pe cineva care să le şteargă în fiecare zi şi noaptea să vină cineva să-i viziteze. Un loc aşa frumos trebuie păstrat, nu mâzgâlit.
- Mesaje graffiti scrise pe biserica maramureșeană din Parcul IOR: Vasile Bănescu: "Supremă inteligență, își...
- Desene spectaculoase, pe blocurile gri din oraşele României. Localnicii sunt încântaţi de noua artă stradală
- Arta stradală colorează Capitala. Clădirile gri de altădată au căpătat viață sub spray-urile artiștilor...
Şi gardul din faţa Ateneului Român este tapetat dintr-un capăt în altul cu imaginea fostului premier Florin Cîţu, însoţită de diverse mesaje. Legi avem, însă nu le respectă nimeni. Reprezentanţii unei asociaţii culturale au făcut o sesizare către conducerea Ateneului Român şi către primăria Capitalei.
Alberto Groşescu, vicepreşedinte ARCEN: Au obligaţia de a fi siguri că e asigurată pază, de a fi siguri că este păstrată integritatea acestui monument.
Îndepărtarea desenelor de pe monumente este extrem de dificilă
De zeci de ani şi clădirea Universităţii este victima "pictorilor" de ocazie. Mii de mesaje, logouri, nume de siteuri, citate şi chiar fotografii cu opersoanlităţi, toate acestea formează o bretea pe tot ce înseamnă clădirea Universităţii de aici din Bucureşti.
Localnic: N-ar trebui să fie acolo, sunt alte locuri pentru grafitti. Dacă este o clădire istorică ar trebui conservată
Localnic: Nu e artă, e vandalism şi ar trebui stopată
Localnic: E păcat, nu-mi place. E o mare problemă.
Îndepărtarea acestor desene de pe monumente este extrem de dificilă. În plus, pentru curăţare e nevoie şi de avizul Ministerului Culturii.
Olivian Boldura, restaurator: Se analizează ce tipuri de culori au folosit. Mai întâi trebuie o fază de cercetare foarte minuţioasă din care să rezulte mijloacele de curăţire şi abia după aceea se poate face un proiect tehnic, cam cât costă şi ce metodologie se poate aplica.
În teorie, aplicarea de graffiti în loc neamenajat în acest scop se sanctionează cu amendă de la 500 la 2500 de lei. Doar că ultima "captură" a poliţiştilor locali din Capitală a fost în luna mai. Un tânăr care desena pe pereţii Pasajului Piaţa Victoriei a fost amendat cu 250 de lei
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰