Antena Meniu Search
x

Seceta gravă şi pierderile uriaşe i-au scos pe fermierii din Dobrogea în stradă

Fermierii speră ca măcar acum, în al 11-lea ceas, Guvernul să le plătească despăgubirile, iar bancherii să-i păsuiască la plata ratelor.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 26.08.2020, 21:56

Vezi și
  • Sistemul de irigații este la pământ, nimeni nu a mai investit în el.
  • Seceta prelungită va aduce scumpiri în magazinele alimentare.

Măcar atât, pentru că de pe terenuri nu vor mai recolta mare lucru. Majoritatea sunt distruse 100%. După seceta prelungită, disperaţi, fermierii din Dobrogea au ieşit în stradă. Sunt pierderi pe toată linia pentru majoritatea agricultorilor.

Chiar şi pentru cei mari, care deţin peste o mie de hectare de culturi şi utilaje performante.

Jean Marc Lacrouts, fermier francez: Am recoltat 200 kg la hectar la grâu, adică peste 95% pierderi. Am pierdut toată producţia, pierderile sunt imense, imense, imense.

Jean Marc Lacrouts a lăsat Franţa pentru România în urmă cu 15 ani, atras de potenţialul agriculturii dobrogene. Acum, însă, lucrurile s-au schimbat total.

Mircea Chipăilă, fermier: In ultimii 70 de zile nu a plouat in zona in care va aflati dumneavoastra.

Oamenii cer plata urgentă a despăgubirilor promise de stat. Ar urma să primească cel mult o mie de lei pentru fiecare hectar afectat în următoarele săptămâni.

Dar hotărârea de Guvern abia a fost aprobată şi nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că nu poate fi pusă încă în aplicare.

Pentru Mircea Chipăilă, însă, deficitul e greu de acoperit. Are cheltuieli de 1,5 milioane de lei şi venituri de doar 30.000 de lei. Plus rate scandente la bancă şi leasing de 300.000 de lei. Băncile nu sunt însă dispuse să negocieze.

Mircea Chipăilă, fermier: Rog numai sa-mi creeze cadrul legal sa pot negocia cu banca, firmele de leasing si firmele de inputuri.

Dar agricultura nu are nevoie numai de soluţii imediate. Şi permanente. Sistemul de irigații este la pământ. De 30 de ani, nimeni nu a mai investit în el.

La finalul protestului, fermierii au ramas tot cu promisiunile.

George Scarlat, secretar de stat Ministerul Agriculturii: Ma intorc cu un mandat din partea dvs la Ministerul Agriculturii astazi in a incerca si a gasi urgent solutii cu privire la a declara judetul calamitat.

Un lucru e cert. Seceta prelungită va aduce scumpiri în magazinele alimentare.

Cornel Zamfir, fermier: Vom plăti pâinea obligatoriu mai scump, dar toate produsele unde materia primă este cea vegetală, produse de carne, ou.

Anul trecut, România se lăuda cu recorduri în agricultura europeană. A fost pe primul loc la suprafaţa cultivată şi la producţia de porumb şi floarea soarelui.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Seceta gravă şi pierderile uriaşe i-au scos pe fermierii din Dobrogea în stradă