Festivalul Scrumbiei, celebrat la Sulina
A fost sărbătoare, pe malul Dunării - aproape de vărsarea în mare, la Sulina. Scrumbia albastră a fost vedeta! Încinsă pe plită, marinată, afumată ori rostogolită pe grătar, scrumbia a fost preferata tuştilor care au ajuns în Deltă.
A fost sărbătoare, pe malul Dunării - aproape de vărsarea în mare, la Sulina. Scrumbia albastră a fost vedeta! Încinsă pe plită, marinată, afumată ori rostogolită pe grătar, scrumbia a fost preferata tuştilor care au ajuns în Deltă. Un deliciu cu multe calităţi nutritive, spun cunoscătorii. Festivalul are însă o semnificaţie aparte pentru localnici: marchează an de an migraţia bancurilor de scrumbie din Marea Neagră în amonte, pe Dunăre.
După o plimbare de o oră şi jumătate pe apă, ajungem la Sulina.
Un loc fascinant. Când scrumbia urcă pe Dunăre din mare, e semn că primăvara a venit. Şi motiv de sărbătoare pentru localnicii care trăiesc din pescuit. Tot ei pregătesc şi cel mai bun peşte pe grătar.
La festivalul ajuns la cea de-a treia ediţie, turiştii au putut gusta şi scrumbia afumată. Un produs românesc recent certificat la nivel european.
- 15 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 15 februarie, Sfântul Apostol Onisim. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- Evenimente în Bucureşti, în weekendul 15-16 februarie. Ce nu trebuie să ratezi
- Antrenează-ți creierul ca un campion: Cursurile Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, Sesiunea...
- 14 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
Despre scrumbia albastră, specialiştii spun că are calităţi nutritive mai ceva ca ale somonului.
Tot la Sulina a avut loc şi parastasul piraţillor nepomeniți. Un eveniment care readuce în atenţia turiştilor povestea piraților uitați în cimitirul din orașul de la vărsarea Dunării în Marea Neagră. Şi aici s-a mâncat tot peşte.
Cimitirul este vestit deoarece aici au fost îngropate persoane de peste 20 de naționalități. Tot aici se află monumentul funerar al prinţesei Ecaterina Moruzi și sunt înmormântați soldaţi care au murit în războiul Crimeii, angajaţi ai Comisiunii Europene a Dunării.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰