Meniu LIVE
Search
x

Florin Cîțu, detalii despre cum va fi modificată legea salarizării: "Trebuie să reflecte legătura directă între performanță și venit"

Florin Cîțu a anunțat astăzi că ministerul Muncii elaborează o nouă Lege a salarizării, al cărei prim draft va fi discutat în coaliția de guvernare și apoi trimis în Parlament.

De Veronica Micu la 16.02.2021, 15:23

Întrebat, marți, despre sporurile bugetarilor, respectiv dacă se lucrează deja la proiectul de modificare a Legii salarizării, Cîțu a răspuns:

„Modificarea Legii salarizării are un obiectiv mult mai mare decât sporurile. Legea salarizării trebuie să reflecte legătura directă și transparentă între performanță și venit, ceea ce nu vedem astăzi.

Ăsta este obiectivul de la care pornim. Cum vor fi aceste sporuri și destinația lor vom vedea după ce vom vedea Legea salarizării”, a răspuns premierul când a fost întrebat despre sporurile bugetarilor.

Florin Cîțu exclude o ordonanță de urgență pe modificarea Legii salarizării

Premierul a precizat că ministerul Muncii lucrează la o nouă Lege a salarizării.

"După ce vom avea o variantă de la ministerul Muncii, bineînțeles că va fi adusă în coaliție și experții din coaliție vor da dimensiunea finală", a continuat Florin Cîţu.

Întrebat dacă exclude o ordonanță de urgență pe modificarea Legii salarizării, şeful Guvernului a răspuns că va fi un proiect de lege care va trece prin Parlament, cel mai probabil până în vară.

Citește și:

Ministrul Muncii a anunțat o nouă lege a salarizării unitare

Ieri, Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că, într-un an de zile, am putea avea o nouă lege a salarizării, care să fie ”într-adevăr unitară”, pentru că în prezent sunt atât de multe excepţii de la lege, încât ”excepţia a devenit regulă.

Turcan a spus că este necesară prudenţă în abordarea legii salarizării, întrucât sunt mulţi oameni – atât în sectorul public, cât şi în cel privat – care trăiesc cu salariul minim.

”Pe fond, nu mai avem foarte mult de lucru la această lege, dar, după ce o finalizăm, ne trebuie un consens politic, evident, în coaliţia de guvernare şi ulterior să începem negocierile cu fiecare categorie socio-profesională. După aceea să trimitem proiectul de lege la Parlament, acolo, evident, vor avea loc dezbateri pentru că nu suntem deţinătorii adevărului absolut şi într-un final să iasă această lege”, a declarat Raluca Turcan, potrivit News.ro.

O nouă lege în mai puţin de un an

Potrivit lui Turcan, într-un an de zile am putea avea această nouă lege.

”Eu cred că într-un an de zile am putea avea o nouă lege a salarizării unitare şi care să fie, într-adevăr, unitară (...) Excepţia a devenit regula în sistemul de salarizare unitar”, a spus ministrul

Ea a a explicat că Legea 153/ 2019 ”a plecat de la premisa de a fi una cât de cât în regulă”.

”S-a creat o grilă de creştere pentru salariile de bază şi o grilă de creştere pentru sporuri, multe dintre ele fiind plafonate într-un procent de 30 la sută din plafonul ordonatorului de credit. Dar, pe acest principiu relativ corect, au apărut excepţii şi unele categorii socio - profesionale au devansat toate etapele de creştere, atât pentru salariile de bază, cât şi pentru sporuri. De ce consider eu că trebuie să fie o doză destul de mare de precauţie, atunci când vorbim de această lege? Pentru că o categorie beneficiară de excepţie pentru care sporurile au ajuns să fie chiar 85 la sută în plus faţă de salariul de bază o reprezintă sistemul de sănătate şi anume medicii şi sunt medici care cu sporuri cu tot, ajung să aibă 85 la sută în plus faţă de salariul pe care l-ar avea fără sporul de condiţii foarte periculoase, foarte dificile. Ori medicii au fost eroi în această etapă. Gândiţi-vă, cum ar fi să vină un decident şi să spună, hai, nu ne interesează”, a conchis Raluca Turcan.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Florin Cîțu, detalii despre cum va fi modificată legea salarizării: "Trebuie să reflecte legătura directă între performanță și venit"