Ghiocelul de Dobrogea, în pericol de dispariție din cauza localnicilor din Babadag
Cel mai scump buchet de ghiocei costă o mie de lei! Atât este amenda pentru cei care rup florile sălbatice dintr-o pădure din Tulcea. Ghiocelul de Dobrogea este protejat prin lege, dar puţini se mulţumesc să îl admire şi să-l fotografieze.
Cel mai scump buchet de ghiocei costă o mie de lei! Atât este amenda pentru cei care rup florile sălbatice dintr-o pădure din Tulcea. Ghiocelul de Dobrogea este protejat prin lege, dar puţini se mulţumesc să îl admire şi să-l fotografieze. Mulţi localnici smulg planta cu tot cu bulb şi o vând apoi în plină stradă. Aproape că nu există gospodărie din zonă unde să nu fi înflorit o astfel de afacere ilegală.
În pădurea de la Babadag este cea mai mare rezervaţie de ghiocei din România, inclusă în situl Natura 2000. Biologii susţin că acest ghiocel este deja pe Lista Roşie Europeană a speciilor periclitate.
Ghiocelul dobrogean, numit şi Floarea Laptelui, creşte doar în Nordul Dobrogei. Este mai mare şi răspândeşte un parfum îmbătător.
Totuşi, localnicii văd în plăpânda floare de primăvară nu un miracal al naturii, ci doar o sursă de venit. O smulg cu tot cu bulb, apoi o vând pe marginea drumului.
An de an, fenomenul ia amploare. Tot mai multi localnici încep să culeagă ghioceii sălbatici. Anul acesta, iarna blândă le-a permis sa ii rupă din pădure chiar de la jumătatea lunii decembrie. Aşa au dezvoltat mici afaceri cu bucheţelele de primăvară.
Toţi ştiu legea, dar aleg să o ignore, chiar dacă amenzile ajung la o mie de lei.
Şi turiştii se opresc în zonă să culeagă florile protejate de lege. Niciun panou nu-i avertizează că e interzis.
Responsabilii care stau de pază în păduri spun că nu-i pot amenda pe aşa-zişii braconieri de ghiocei.
Poliţia ar trebui să patruleze prin zona protejată, spun pădurarii, însă acest lucru se întâmplă rar.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰