Antena Meniu Search
x

Greva transportatorilor a lăsat un milion de români, printre care şi elevi, pe drumuri

Greva transportatorilor a paralizat jumătate de ţară. Şi a făcut peste un milion de victime. Oameni blocaţi pe drumuri, cu bagaje, unii bolnavi, alţii disperaţi să ajungă în spitale. În Moldova, elevii care nu au avut părinţi cu maşini sau care nu au făcut autostopul nu au mai ajuns la şcoală.

Vezi și

Greva transportatorilor a paralizat jumătate de ţară. Şi a făcut peste un milion de victime. Oameni blocaţi pe drumuri, cu bagaje, unii bolnavi, alţii disperaţi să ajungă în spitale. În Moldova, elevii care nu au avut părinţi cu maşini sau care nu au făcut autostopul nu au mai ajuns la şcoală. Şi au fost cu miile.

Navetişti, elevi şi pacienţi programaţi la medic au rămas pe drumuri. Greva generală a transportatorilor a afectat 18 judeţe. 16 mii de maşini care efectuau curse judeţene şi interjudeţene au fost trase pe dreapta.

Derutaţi şi cu bagajele în stradă, unii călători au decis să împartă un taxi. Pentru a acoperi costuri şi de 10 ori mai mari. 

Moldova a fost complet blocată. Credincioşii care mergeau la Sfânta Parascheva au fost lăsaţi pe drumuri.

Au fost copii nevoiţi chiar să facă autostopul. În Botoşani, două mii de elevi care făceau naveta până la şcoală nu au mai ajuns la cursuri. 

Pentru mulţi părinţi, greva a fost picătura care a umplut paharul cu nemulţumiri. 

O situaţie care pune, în fiecare zi, mii de români în pericol. Pe şosea e ca în junglă. Reporterii Observator au găsit în jurul Capitalei zeci de microbuze-fantomă. Ruginite şi cu multe improvizaţii periculoase. 

La vederea camerei de filmat, unul dintre şoferi dispare. Călătorii rămân zeci de minute blocaţi în microbuz. 

Până la urmă, un alt şofer este trimis să preia pasagerii.

În timpul tensiunilor din stradă, ministrul Transporturilor a anunţat public că nu dă înapoi. A făcut însă apel la dialog. 

LUCIAN SOVA, ministrul Transporturilor: Ceea ce se întâmplă astăzi este un boicot organizat care vizează menţinerea unor monopoluri în piaţa de transport interjudeţean de pasageri în România.

În acest moment, cel mai important criteriu de departajare la atribuirea unei rute este vechimea companiei pe acel traseu. 

Ordinul de ministru care i-a nemulţumit pe transportatori prevede liberalizarea pieţei, adică vor putea transporta călători şi firme noi, care au investit în maşini.

Autorităţile avertizează că un boicot al mai multor companii ar putea intra sub incidenţa Legii Concurenţei. 

Augustin Hagiu, reprezentantul Confederaţiei Naţionale Rutiere (CNR): Este contra logicii să spui că prin acest ordin vin companii noi şi cumpără maşini noi. Şi companiile vechi pot cumpăra mult mai uşor maşini noi.

Greva susţină de jumătate de transportatori s-a încheiat la ora 14, după intervenţia Comisiei de transporturi din Camera Deputatilor. Problema ar urma să fie tranşată în Parlament săptămâna viitoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Greva transportatorilor a lăsat un milion de români, printre care şi elevi, pe drumuri