Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Designerii fac haine tot mai prietenoase cu mediul

De ani buni omenirea se luptă cu ea însăşi pentru a curăţa planeta de gunoaie. Lupta este însă foarte grea deoarece chiar stilul nostru de viaţă este principalul poluator. Şi deşi pare greu de crezut cele mai multe deşeuri provin din industria modei. Vorbim aici despre materiale, vopseluri sau metode chimice de printare a materialelor. Nu e de mirare că marii designeri s-au orientat către moda sustenabilă. Noului trend i s-au alăturat şi producatori romani care propun haine prietenoase cu mediul.

de Redactia Observator

la 05.05.2020 , 23:55

  • Designerii încearcă să reducă poluarea
  • Noi metode și materiale, în domeniul confecțiilor

Industria textilelor este al doilea cel mai mare poluant, dupa industria petroliera! Si asta pentru ca noi cumparam cu 60% mai multe haine decat o faceam in urma cu 15 ani. Acum, designerii ne sfatuiesc sa ne luam mai putine haine, din materiale prietenoase cu mediul.

Iar daca un roman plateste, in medie, 300 de lei lunar pentru haine, un american arunca 161 de dolari, in fiecare luna, pentru articole vestimentare noi.

TEODORA BURZ, creator brand romanesc: Atunci cand ajungem sa cumparam mai putin , implicit vom produce mai putin si automat vom arunca mai putin! Pe de alta parte si chimicalele vor fi reduse si, in timp, impactul asupra mediului se va vedea.

Vezi și

De 4 ani, Teodora Burz produce haine "Made in Romania". În timp, si-a dat seama ca moda nu ţine doar de estetica. Poate fi şi prietenoasă cu mediul.

TEODORA BURZ, creator brand romanesc: Este o schimbare majora pe care am facut-o sip e care trebuia sa o faceam. Pe de alta parte toate branduri mari au facuta. In cazul nostru, pentru ca suntem un brand mai mic, am facut o schimbare radicala: -am schimbat absolut toate materialele, inclusive procesul de productie si modul cum sunt confectionate, ambulate si asa mai departe.

"Minimum Waste" - adica risipă minimă-este deviza pe care se bazeaza noua colectie a Teodorei.

Si producatorii de articole sportive s-au aliniat trendului sustenabilitatii, iar astazi gasim haine dedicate oricarui sport din material prietenoase cu mediul. De exemplu, lana de merinos este unul dintre cele mai folosite astfel de material.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri sociale » Designerii fac haine tot mai prietenoase cu mediul