Hainele pentru copii sunt făcute din plastic, dar cu etichetă de bumbac
La români, bumbacul din haine este mai rar decât diamantele pe deget. E drept, etichete cu inscripţia bumbac 100% sunt din belşug. Mai ales la hainele pentru copii.
La români, bumbacul din haine este mai rar decât diamantele pe deget. E drept, etichete cu inscripţia bumbac 100% sunt din belşug. Mai ales la hainele pentru copii.
Pentru că materialul vinde, iar vânzătorul convinge, aşa cum au descoperit reporterii Observator, care au mers prin pieţe cu o cameră ascunsă. Cei mai mulţi părinţi se lasă păcăliţi de preţurile mici şi ajung să cumpere chiar şi produse cu care copiii se pot răni singuri.
Indiferent de abilităţile de convingere pe care le testează vânzătoarea, eticheta ar trebui să înlăture orice mister textil. Şi clientul ar trebui să o creadă pe cuvânt. Doar vinde haine pentru copii de mult timp şi mai are şi atuul etichetei. Iar practica nu diferă nici dacă schimbi negustorul.
Testele făcute în laboratorul Autorităţiii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor merg până în fibrele albe. După care se determină procentul de bumbac şi poliester din materialul verificat.
În urma controalelor, inspectorii au depistat abateri la peste 80% din agenţii economici verificaţi. Multe haine pentru copii nu respectă nici elementele de siguranţă. Dar comercianţii stabilesc preţul după profit, nu după calitatea materialului textil.
Astfel, un trening pentru copii de până la trei ani costă de la 40 de lei în sus, o pereche de colanţi porneşte de la 15 lei, iar o rochie costă în piaţă între 55 şi150 de lei. Mai ieftin ca în magazinele de încredere. Dar la pachet cu pericole mari.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰