Antena Meniu Search
x

In Romania, cancerul e o condamnare la moarte! Statul a furat sansa la viata a mii de bolnavi

Mii de bolnavi de cancer din Moldova nu primesc sansa de a ramane in viata. Singurul centru de radioterapie din zona a fost inchis pentru ca aparatura iesise din uz. Asa ca doctorii s-au transformat in Dumnezei.

Vezi și

Aleg cine moare si cine traieste, cand fac listele de asteptare. De doi ani, statul roman se face ca nu vede aceasta drama, iar 5 mii de oameni raman la mila sortii.

Resemnare. E singura traire care ii mai incearca pe bolnavii de cancer intr-o mare de durere si de neputinta. Atunci cand loveste boala, iti mai raman doar doua sanse: familia si medicii, caci sistemul ti-a pecetluit destinul din prima clipa.

Bacau, 31 iulie 2010. Ziua in care judete intregi din Moldova erau lasate la mila sortii. Atunci, calculele economice, criza, indiferenta si soarta si-au dat mana intr-una dintre cele mai negre zile ale oncologiei romanesti.

Dupa nici 15 ani de la deschidere, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare inchidea cea mai tanara si, la acel moment, cea mai solicitata sectie de radioterapie din Romania. Motivul: tehnica in afara parametrilor de functionare.

Coridoare pline, liste de asteptare si. o mana de oameni de care depindeau mii de pacienti. Bacau, Neamt, Suceava si Botosani. Altfel spus, 5.000 de vieti pentru care sistemul s-a vrut a fi Dumnezeu.

Un moment de neimaginat la jumatatea anilor 90, cand doctorul Valu Penea forma echipa de la Bacau. In 1995, sectia primea aviz de functionare cu un aparat mostenit de la sovietici: Rokus M-40, fabricatie 1980.

“E un aparat, cateodata spun eu cu umor negru, de pe vremea lui Hrusciov, toata lumea l-a scos din uz, ultimul a fost al nostru”, povesteste medicul. Sectia de radioterapie e un muzeu de la un capat la altul. Nimeni nu intra si nu iese nimeni.

Noul centru de radioterapie exista si e gata din 2008, pe hartie. Are doua buncare dotate cu acceleratoare, capabile sa preia cel putin trei mii de pacienti pe an. Problema? Costa opt milioane de euro. Cam cat a cheltuit Romania pe jumatate de kilometru de autostrada construita de Bechtel.

In timp ce la Bacau s-a asternut linistea, Spitalul Universitar din Capitala se lupta cu morile de vant. Vrea cu tot dinadinsul sa ridice o sectie de radioterapie.

“E nevoie! Daca luam in considerare numarul de pacienti care a crescut de aproape 10 ori la Universitar, e nevoie de servicii de radioterapie competente in spitalul public, daca e criza sa investim banul public in spatiul public”, spune doctor Catalin Carstoiu, directorul Spitalului Universitar din Bucuresti.

Proiectul este gata pe hartie, pentru ca pe teren, e doar un munte de pamant. In momentul de fata, santierul a intrat in conservare, in asteptarea bugetarii pe anul 2013. Tot in asteptarea compartimentului de radioterapie a inceput si modernizarea sectiei de oncologie. “E un compartiment nou, cu circuit separat, cam asa cum sunt si compartimentele din lumea civilizata” explica Catalin Carstoiu.

“Sigur ca astazi nu suntem capabili sa oferim radioterapie, dar ganditi-va ca oncologia din acest centru e cea mai noua din Bucuresti in sistemul public. Si trebuia sa plecam de undeva”, spune doctor Dan Jinga, seful sectiei Oncologie a Spitalului Universitar Bucuresti.

Dar cancerul nu stie nimic despre calcule economice, iar in fata durerii, ramane doar forta de a infrunta boala.

Daca la Bucuresti si la Bacau, medicii asteapta o minune, la Braosv s-a pus lacatul pe compartimentul de radioterapie, din lipsa de personal. Asa se face ca, fara un plan national care sa centralizeze datele si sa repartizeze personalul si asa putin, mii de pacienti se plimba de la un centru la altul si ingroasa listele de asteptare, cat traiesc.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » In Romania, cancerul e o condamnare la moarte! Statul a furat sansa la viata a mii de bolnavi