Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Discriminare în spitalele din România! Unele secţii de pediatrie refuză să interneze taţi cu copii bolnavi. Micuţii sunt primiţi doar cu mame, bunici sau mătuşi

Cazul lui Ioan, tatăl ţinut cu un copil bolnav în faţa spitalului Obregia, pentru că, la internare, erau locuri doar pentru mame, nu e singular. În ciuda legii care nu face discriminare între părinţi, majoritatea secţiilor de pediatrie sunt ocupate de femei.

de Redactia Observator

la 09.07.2017 , 00:55

Cazul lui Ioan, tatăl ţinut cu un copil bolnav în faţa spitalului Obregia, pentru că, la internare, erau locuri doar pentru mame, nu e singular. În ciuda legii care nu face discriminare între părinţi, majoritatea secţiilor de pediatrie sunt ocupate de femei.

Reporterii Observator au verificat dacă regulile sunt încălcate sistematic şi la alte spitale din Bucureşti. Şi-au descoperit că medicii ar primi mai degrabă o bunică în vârstă sau o bonă decât un tată cu propriul copil.

DISCUŢIE REPORTER - MEDIC:

Vezi și

Medic: Dumneavoastră să vă internaţi?!

Reporter: Da!

Medic: De ce? Şi nu există o femeie în familie?

Reporter: Ba da! Dar mama este plecată în străinătate!

Medic: Este foarte greu să vă izolăm! Nu vă putem pune cu o femeie! Adică să staţi într-un salon unde mai există o femeie cu un copil. E greu!

Pentru că în această secţie de pediatrie sunt internate doar femei cu copii. Pentru un tată ar fi nevoie de o rezervă separată. Pe care spitalul nu o are. În total, secţia de pediatrie are mai puţin de 100 de paturi. În lipsa locurilor, tatălui îi rămâne o singură soluţie. Să caute un însoţitor de sex feminin.

DISCUŢIE REPORTER - MEDIC:

Reporter: Sugeraţi, dumneavoastră, să aduc bunica? Poate ar fi mai bine aşa?

Medic:  Da! Eu zic că da! De ce? Nu se înţelege cu bunica? O aduceţi de la ţară, e mai bine!

În condiţiile acestea, chiar şi o bonă câştigă prioritate în spital, în faţa unui tată. Iar curtea unităţii medicale este plină de femei care stau cu copiii în spital. Majoritatea sunt bunici.

Iar picior de bărbat găseşti doar la poartă.

DISCUŢIE REPORTER - PAZNIC:

Paznic: Dacă poţi să vii cu bunicuţa este mai bine. Aşa îţi vezi de serviciul tău, unde lucrezi!

Dar sunt şi cazuri în care taţii nu au de ales.

MEDIC:

Mai avem nişte semnale din ţară unde s-a întâmplat acelaşi lucru. La Braşov, au fost daţi în judecată.

Pentru că legea nu precizează că însoţitorul trebuie să fie bărbat sau femeie. Sunt şi spitale care nu fac discriminare.

DISCUŢIE REPORTER - MEDIC:

Bineînteles că se poate. Aici se pot interna bunici, bunice, taţi, bone. Orice persoană care însoţeşte copilul. Există în legislaţie. Atâta timp cât tatăl are dreptul la concediu de paternitate, are dreptul să fie internat.

Dar un tată din Călăraşi a fost obligat să a stea cu copilul în braţe la poarta unui spital din Bucureşti pentru că nu s-a găsit un loc pentru el.

Ioan Bălan, tatăl copil:

Mi se pare un lucru care nu e corect, ca un părinte să nu aibă şi el dreptul cu copilul acolo.

Mama copilului era internată cu celălalt copil, la un alt spital din Capitală. Astfel de situaţii au mai fost de-a lungul anilor în diverse spitale din ţara noastră. De fiecare dată, unităţile sanitare au fost sancţionate. Iar amenda poate ajunge chiar şi la 30 de mii de lei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri sociale » Discriminare în spitalele din România! Unele secţii de pediatrie refuză să interneze taţi cu copii bolnavi. Micuţii sunt primiţi doar cu mame, bunici sau mătuşi