Antena Meniu Search
x

Închiderea minelor din România a dus la depopularea unor orașe (Video)

O ţară care se goleşte pe zi ce trece. Asta e România ultimilor ani. Anul trecut, 400 de mii de oameni au lăsat în urmă oraşele în care trăiau. Echivalentul unui judeţ întreg. Fie că au ales oraşe mai dezvoltate în ţară sau au plecat direct în străinătate, oamenii nu s-au mai uitat înapoi. Două oraşe miniere din Gorj sunt în primele trei cele mai depopulate din întreaga ţară. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 07.08.2020, 22:52

Vezi și
  • 400.000 de români au părăsit locurile natale doar anul trecut.

Oraş deja de jumătate de secol, Motru a trăit mereu în jurul minelor şi carierelor de cărbune. Odată cu trecerea timpului, rezervele de lignit s-au subţiat şi minele s-au închis. Asta practic a alungat oamenii din oraş. 

Aşa se face că, după Baia de Aramă, din Mehedinţi, statisticile situează municipiul Motru pe locul doi în topul celor mai depopulate oraşe din România. 600 de oameni au părăsit oraşul doar anul trecut. 

Dovadă că oraşul este tot mai depopulat stau şi astfel de clădiri abandonate şi năpădite de buruieni. În această şcoală, de exemplu, odinioară învăţau peste 300 de elevi. Pentru că au fost tot mai puţini copii, a fost închisă şi lăsată în paragină.

Doar câteva pancarte ruginite mai amintesc de mineritul înfloritor din zonă. Cărbunele a adus, pe vremuri, pâine pe masa a mii de ortaci din Motru. 

Gigel Jianu, primarul municipiului Motru: Alte perimetre au fost închise, că nu mai rentau din punct de vedere economic, există o oarecare restrângere a activităţii economice cu efecte în ce spunem, în migraţia unei părţi a locuitorilor către alte oraşe sau în altă parte.

Motru mai are cam 20 de mii de locuitori, cu şapte mii mai puţini decât acum 20 de ani. Soluţii ca oamenii să nu mai plece nu s-au găsit încă. 

Gigel Jianu, primarul municipiului Motru: Nu avem cele mai bune condiţii. Poziţionarea oraşului, căile de acces importante lipsesc, am primit că se vor face, dar va mai dura până când se vor face aceste drumuri rapide. 

Alt oraş minier, aceeaşi pustietate. Rovinari este al treilea în topul oraşelor care se golesc într-un ritm îngrijorător. Aceleaşi cauze. 

Robert Filip, primarul oraşului Rovinari: Nu numai Rovinari, Gorj, toată ţara asta a fost depopulată şi oamenii au plecat masiv din ţară spre ce? Spre un loc de muncă sau spre mai bine, că nu cred că pleacă nimeni de drag din oraşul lui sau din ţara lui.

Edilul din Rovinari încearcă să-i convingă pe cei plecaţi să se întoarcă. A adus două fabrici în oraş, dar au ajuns să caute oameni prin tot judeţul pentru că acolo, pe loc, nu mai sunt. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Închiderea minelor din România a dus la depopularea unor orașe (Video)