Transilvania, regina influențelor culinare
Atunci când saşii şi maghiarii convieţuiesc, ies arome nebănuite în bucătăria transilvăneană. De la celebrul gulaş până la supa de chimen sau ciolanul caramelizat în bere neagră, gastronomia românească a avut doar de câştigat de pe urma influenţelor aduse de minorităţi.
Atunci când saşii şi maghiarii convieţuiesc, ies arome nebănuite în bucătăria transilvăneană. De la celebrul gulaş până la supa de chimen sau ciolanul caramelizat în bere neagră, gastronomia românească a avut doar de câştigat de pe urma influenţelor aduse de minorităţi. Aşa se face că nicăieri în România nu găsim o diversitate culinară atât de mare ca cea din zona Transilvaniei.
Transilvania e locul unde se împletesc reţete româneşti, săseşti şi maghiare. O zonă gastronomică bogată în arome. Supa de chimen, de exemplu, e nelipsită de pe mesele saşilor în serile reci de iarnă.
Astăzi, reţeta păstrată din moşi strămoşi este îmbogăţită cu ingrediente noi de chefii acestui restaurant din Sibiu.
Ciolanul copt în bere neagră şi servit cu o garnitură de varză roşie completează meniul săsesc.
După ce varza s-a aburit bine alături de ceapă, zahăr şi cimbru, se îndulceşte cu o mână de merişoare.
Şi cârnăciorii weisswurst, condimentaţi cu măghiran sau cu ghimbir, fac faimoasă bucătăria săsească tradiţională. Legenda spune că sunt atât de subţiri încât, pe vremuri, hangii din Bavaria îi strecurau prin gaura cheii, pentru a-i hrăni pe cei încuiaţi în afara zidurilor cetăţii în timpul stării de asediu.
Bucătăria noastră este unică şi datorită influenţei maghiare.
Paprika, atât de populară astăzi, este apreciată de către maghiari încă din secolul al XVI-lea. Atunci, condimentul, răspândit de otomani, apărea în cea mai veche carte de bucate a Ungariei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰