Antena Meniu Search
x

O nouă meserie înfloreşte în România: cea de îngrijitor de cai

Pentru prima oară, un liceu din Harghita îi pregăteşte pe elevii care vor să se angajeze în herghelii, după absolvire.

Vezi și

Pentru prima oară, un liceu din Harghita îi pregăteşte pe elevii care vor să se angajeze în herghelii, după absolvire. Cerere există, pentru că în jurul echitaţiei se învârt sume uriaşe, însă puţini români ştiu să profite de asta. În străinătate, un cal de rasă este mai scump decât o maşină de lux.

De 14 ani, Marian Ion este îngrijitor de cai.  Este o muncă dificilă, dar frumoasă. 

În ultimii ani, echitaţia a devenit un sport tot mai popular în România. Iar nevoia de personal a crescut. De aceea, un liceu din Harghita face primul pas pentru a-i încuraja pe elevii care vor să devină îngrijitori de cai. 

Gârbea Petru-Ioan, Inspector şcolar general: "Încercăm anul acesta să introducem în curriculum de dezvoltare locală şi, în funcţie de ce rezultate obţinem, o să încercăm să propunem eventual o nouă calificare pentru nomenclatorul de calificări."

În jurul cailor, afacerile au înflorit. Un animal de rasă se vinde şi cu 50.000 de euro. Bani la care se mai adaugă şi costurile de cazare, întreţinere, antrenamente sau medicamente. 

Majoritatea sunt amplasate în vestul şi centrul ţării. În total, România are <intra scris> peste jumătate de milion de cai. De aici şi nevoia mare de îngrijitori. 

Pleacă pe bani chiar şi de patru ori mai mulţi decât în România. La noi, un angajat primeşte salariul minim pe economie. 

Cea mai grea parte din misiunea pe care o are un îngrijitor de cai în fiecare zi este însăşi alimentaţia animalului, pentru că acesta trebuie să mănânce la ore fixe şi cantităţi exacte. 

Lăcătuş Andrei, instructor: "Caii de obstacole au un regim special de mâncare; mănâncă vitamine, mănâncă unii ovăz, alţii mâncare cu mai multă proteină, în funcţie de fiecare cum are nevoie."

În străinătate, echitaţia este un sport de interes general. De aceea, mulţi oameni de afaceri investesc milioane de euro în propriile herghelii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » O nouă meserie înfloreşte în România: cea de îngrijitor de cai