Internetul s-a transformat într-un imens album cu fotografii
Expresia "Dacă n-ai Facebook, nu exişti!" e arhicunoscută! Au mai rămas puţini oameni care nu şi-au făcut încă un profil pe reţeaua de socializare.
Și, din ce în ce mai mulţi și-au transformat contul într-un imens album cu fotografii. Fie că sunt amintiri din vacanţă sau ipostaze intime, toate ajung pe peretele virtual. Şi acolo mor, în aşteptarea unor like-uri. Ce s-a întâmplat cu vechile noastre albume pe care le răsfoiam melancolici?
Suntem cu toţii paparazzi propriilor noastre vieţi. Ne surprindem în imagini peste tot, chiar şi în cele mai intime momente. Pe vremuri stocam aceste imagini în albume de fotografii. Acum, în era digitală, le punem la grămadă într-un folder în calculator. Fie că sunt poze din lift, fie că sunt poze făcute la Stonehenge.
Zecile de poze pe care le facem zilnic se amesteca cu pozele pe care le facem prin excursii, prin drumetii s.a.m.d. Astfel fotografia incarcata cu emotie isi pierde din insemnatate, spune psihoterapeutul Monica Burcea.
Vă mai amintiţi era aparatelor de fotografiat cu film? Numărul limitat de poze ne obliga să păstrăm poziţiile pentru evenimente cu adevărat importante din viaţa noastră. Astăzi, aparatele cu film par nişte unelte ale omului preistoric. În schimb, omul nou îşi face poze oricum, oricând, oriunde.
Este necesar sa putem sa distingem intre spatiul intim, intre lucrurile care fac parte din viata de zi cu zi si ceea ce este exemplar, declară Vlad Eftenie, arhitect și fotograf.
Pentru el, pe lângă imagine şi emoţie, pozele pe care le facem mai conţin şi o anumită atitudine. Există nişte întrebări pe care trebuie să ni le punem înainte să apăsăm butonul.
Ce merita vazut? Cum merita a fi vazut? Cum trebuie sa ne raportam la el?, se întreabă artistul.
In felul asta amplificam calitatea si valoarea gestului fotografic. Mai intai intrebandu-ne de ce facem asta, pentru ce facem asta, care este subiectul si daca merita sa fie povestit.
Ce este o amintire? O emoţie surprinsă într-o imagine. Altfel spus, o fotografie în albumul gândurilor noastre, adaugă Monica Burcea.
Motivul pentru care oamenii doresc sa prinda aceste amintiri in albume este acela ca doresc sa la un moment dat, peste timp sa retraiasca, sa isi reimprospateze, sa gaseasca din nou acea emotie pe care au trait-o la un anumit moment.
Psihologii sunt de părere că un om care îşi lipeşte aparatul de ochi nu prea îşi mai aminteşte ce a văzut. Acesta are mai multe amintiri pe card decât în creier.
Amintirile sunt foarte importante, la modul general, pentru ca ele ne aduc in prim plan o experienta de viata pe care o avem, de asemenea anumite moduri de a interactiona cu oamenii, spune psihoterapeutul.
Astăzi, amintirile noastre s-au mutat pe Facebook. Cu tot cu poze. Iar dacă nu există, înseamnă că nu s-au întâmplat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰