Antena Meniu Search
x

EXCLUSIV!!! Introducerea coplatii produce confuzie in spitale

Banii lasati de pacienti dupa externare nu scot nici pe departe spitalele din saracie! In primele doua saptamani de la introducerea coplatii, spitalele mari au adunat suficient cat sa cumpere toner pentru imprimante

Vezi și

Incet-incet, cuvantul coplata a intrat in vocabularul pacientilor si al personalului medical. Totusi, in unele spitale, inca mai produce confuzie. Nu e clar unde ar trebui platita: la casierie, la contabilitate sau la asistenta sefa. La spitalul Colentina, lucrurile sunt ceva mai simple. Acolo, pacientii platesc pe sectie. In ziua externarii.

Ion a stat zece zile in spital, la urologie. A platit zece lei, dar suma i se pare mica. Ar plati mai mult, pentru a avea conditii bune in spital. “Opinia mea este ca ar trebui sa fie intre 50 si 100 de lei, in functie de venitul pacientului, pentru ca 10 lei este prea putin pentru cheltuielile unei clinici”, considera barbatul.

Pacientii sunt impartiti. Un lucru e insa cert: cei 10 lei platiti din buzunar nu-i descurajeaza pe cei care vor sa se interneze.

Sefii din sanatate sperau ca noua taxa va limita internarile. Sau, cel putin, ca va spori controlul asupra cheltuielilor din spitale. In practica, insa, coplata nu e chiar instrumentul de control visat. Ramane doar profitul spitalului. Care nu e nici el foarte mare. La Iasi, de exemplu, in primele doua saptamani de coplata s-au strans aproximativ 15.000 de lei. “Am decis sa cumparam consumabile, hartie, tonere si asa mai departe”, spun reprezentantii unitatii sanitare.

Coplata nu e pentru toata lumea. Dintr-o suta de pacienti externati, doar 10, 20 platesc taxa. Asa se face ca un spital mare castiga, intr-o luna, maximum 30.000 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » EXCLUSIV!!! Introducerea coplatii produce confuzie in spitale