Video

Învățători nevoiți să facă poliție sanitară cu cei mici, din cauza COVID: "Putem să ieşim la toaletă doar la și 20! Masca!"

De Mădălina Iacob.
Publicat: 09.02.2021, 20:00.
Actualizat: 09.02.2021, 20:42

Pentru copiii mici școala a devenit un coșmar. La propriu. Învățătorii s-au transformat în polițiști și permanent trebuie să îi țină să nu cânte, să nu se joace, să nu se apropie unul de celălalt.

Vă rog să luaţi loc, fiecare în banca lui, nu puteţi să vă plimbaţi de colo-colo.

Învăţătoarea simte că mai degrabă e poliţistul sanitar al clasei. Trebuie să supravegheze fiecare copil.

Claudia Chiru, învăţător, clasa pregătitoare: Ne dezinfectăm pe mâini, scoatem pachetul, îl aşezăm pe bancă, ne dezinfectăm iar și mâncăm. Ne dăm masca jos doar când mâncăm și doar stand în bancă. După ce terminăm, ne punem masca, strângem...

De mască a uitat, însă... Sunt prea multe reguli pentru un copil de şase, şapte ani.

Claudia Chiru, învăţător, clasa pregătitoare: Putem să ieşim la toaletă doar la și 20. Dacă vrei să faci pipi și nu e și 20, nu se poate. Dacă e foarte grav, îmi spui și te las să te duci la toaletă. Doar un copil!

Elevă: Eu vreau la toaletă.

Claudia Chiru, învăţător, clasa pregătitoare: Du-te. Masca, Ema!

E dificil şi în timpul orelor, spun profesorii. Regulile de pandemie spun că cei mici nu au voie sa cânte. Ar împrăştia aşa stropi de salivă. Au dispărut chiar şi jocurile prin care învăţau matematică şi limba română.

Claudia Chiru, învăţător, clasa pregătitoare: Nu putem să cântăm, doar să facem audiţii muzicale. Azi le-am pus copiilor "un elefant se legăna pe o pânză de păianjen" și au început să cânte. A trebuit să le spun, opriți-vă, copii, nu puteți cântăm, doar ascultăm. Le fac observație de 100 de ori pe zi, nu te duce la colegul, ei vor să se joace.

Copiii repetă regulile la fiecare oră

Însă le e greu să se împace cu toate.

Erin, clasa pregătitoare: Am voie să stau în banca și să mănânc când am pauză de masă.

Diana: Cu masca nu prea reușesc să mă înțeleg foarte bine cu colegii. Mă sufoc în ea!

De cealaltă parte, avem mii de elevi de clase primare care inca fac scoala online pentru ca ai lor invatatori sunt scutiti medical. Avem peste o mie de cadre didactice in aceasta situatie, iar elevii, dar mai ales parintii lor, asteapta sa ii trimita inapoi la scoala.

"Foarte greu se descurcă copilul meu, profesoară are adeverință medicală. El a rămas în urmă, în primul rând, nu am pregătirea pedagogică să îl învăț. El mai mult de două-trei minute nu poate să țină un stilou in mână, se plictisește", spune mama unui elev.

Cadre didactice scutite medical de prezența fizică la ore

Numai în Bucureşti sunt 423 de cadre didactice scutite medical să vină la şcoală. Aşa că fac orele virtual. Iar autorităţile aruncă responsabilitatea la directorul de şcoală.

Marina Marea, inspector general adjunct: Trebuie să găseasca soluţii, nu doar de adaptarea orarului, ci şi cadre didactice care să înlocuiască sau să eficientizeze învățarea.

Doar că legea spune că un profesor nu poate fi înlocuit cât are un contract de muncă şi mai ales dacă există documente medicale care să justifice absenţa fizică de la şcoală.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini rare cu Elena Matei din adolescență! Cât de mult s-a schimbat finalista de la Chefi la cuțite / GALERIE FOTO
spynews.ro
Horoscopul zilei de 17 iunie 2021. Berbecii sunt pregătiți să se afirme. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Detalii absolut șocante! Cum s-a sinucis, de fapt, Ionel după ce a omorât-o pe Andreea în fața fetiței de 5 ani
gandul.ro
Toni Iuruc pregătește o surpriză scumpă pentru Simona Halep! Unde a fost surprins viitorul soț al sportivei | GALERIE FOTO
prosport.ro
Se întâlnește cu fostul pe ascuns! Toți credeau că ea suferă, dar iată că nu e așa. S-a întors în brațele primului ei soț
redactia.ro
Thalia, spectacol în costum de baie. Artista s-a lăsat filmată din toate unghiurile
tvhappy.ro
Ce căuta șeful DNA cu politicienii la meci plus alte 6 momente care m-au făcut să mă întreb: „Măi, nene, dar pe ce lume trăim?”
libertatea.ro
Simona Halep, cerută de soție de Toni Iuruc! Cum arată inelul de logodnă
GSP
Atenție! Proprietarii de centrale termice vor plăti tot mai mult
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro