Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Învățători nevoiți să facă poliție sanitară cu cei mici, din cauza COVID: "Putem să ieşim la toaletă doar la și 20! Masca!"

Pentru copiii mici școala a devenit un coșmar. La propriu. Învățătorii s-au transformat în polițiști și permanent trebuie să îi țină să nu cânte, să nu se joace, să nu se apropie unul de celălalt.

de Mădălina Iacob

la 09.02.2021 , 20:42

  • Pentru cei care fac școala online un prim efect este că deja nu mai știu să țină stiloul in mînă

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Învăţătoarea simte că mai degrabă e poliţistul sanitar al clasei. Trebuie să supravegheze fiecare copil. 

Claudia Chiru, învăţător, clasa pregătitoare: Ne dezinfectăm pe mâini, scoatem pachetul, îl aşezăm pe bancă, ne dezinfectăm iar și mâncăm. Ne dăm masca jos doar când mâncăm și doar stand în bancă. După ce terminăm, ne punem masca, strângem...

Vezi și

De mască a uitat, însă... Sunt prea multe reguli pentru un copil de şase, şapte ani. 

Claudia Chiru, învăţător, clasa pregătitoare: Putem să ieşim la toaletă doar la și 20. Dacă vrei să faci pipi și nu e și 20, nu se poate. Dacă e foarte grav, îmi spui și te las să te duci la toaletă. Doar un copil!

Elevă: Eu vreau la toaletă. 

Claudia Chiru, învăţător, clasa pregătitoare: Du-te. Masca, Ema! 

E dificil şi în timpul orelor, spun profesorii. Regulile de pandemie spun că cei mici nu au voie sa cânte. Ar împrăştia aşa stropi de salivă. Au dispărut chiar şi jocurile prin care învăţau matematică şi limba română. 

Claudia Chiru, învăţător, clasa pregătitoare: Nu putem să cântăm, doar să facem audiţii muzicale. Azi le-am pus copiilor "un elefant se legăna pe o pânză de păianjen" și au început să cânte. A trebuit să le spun, opriți-vă, copii, nu puteți cântăm, doar ascultăm. Le fac observație de 100 de ori pe zi, nu te duce la colegul, ei vor să se joace. 

Copiii repetă regulile la fiecare oră

Însă le e greu să se împace cu toate.

Erin, clasa pregătitoare: Am voie să stau în banca și să mănânc când am pauză de masă.

Diana: Cu masca nu prea reușesc să mă înțeleg foarte bine cu colegii. Mă sufoc în ea! 

De cealaltă parte, avem mii de elevi de clase primare care inca fac scoala online pentru ca ai lor invatatori sunt scutiti medical. Avem peste o mie de cadre didactice in aceasta situatie, iar elevii, dar mai ales parintii lor, asteapta sa ii trimita inapoi la scoala. 

"Foarte greu se descurcă copilul meu, profesoară are adeverință medicală. El a rămas în urmă, în primul rând, nu am pregătirea pedagogică să îl învăț. El mai mult de două-trei minute nu poate să țină un stilou in mână, se plictisește", spune mama unui elev.

Cadre didactice scutite medical de prezența fizică la ore

Numai în Bucureşti sunt 423 de cadre didactice scutite medical să vină la şcoală. Aşa că fac orele virtual. Iar autorităţile aruncă responsabilitatea la directorul de şcoală. 

Marina Marea, inspector general adjunct: Trebuie să găseasca soluţii, nu doar de adaptarea orarului, ci şi cadre didactice care să înlocuiască sau să eficientizeze învățarea. 

Doar că legea spune că un profesor nu poate fi înlocuit cât are un contract de muncă şi mai ales dacă există documente medicale care să justifice absenţa fizică de la şcoală. 

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Învățători nevoiți să facă poliție sanitară cu cei mici, din cauza COVID: "Putem să ieşim la toaletă doar la și 20! Masca!"