Antena Meniu Search
x

Lactate, legume și fructe urmează să se scumpească din nou în următoarea perioadă

Dacă prognoza meteorologilor e optimistă, calculele economiştilor ne dau fiori reci. Carnea s-a scumpit deja, iar următoarele pe listă sunt fructele şi legumele

Vezi și

Dacă prognoza meteorologilor e optimistă, calculele economiştilor ne dau fiori reci. Carnea s-a scumpit deja, iar următoarele pe listă sunt fructele şi legumele româneşti. La fel şi lactatele. Din cauza frigului, producţia de lapte a scăzut dramatic. 

Cu toate că, deocamdată, se vede doar în calendar, primăvara a venit cu scumpiri. Vremea de iarnă din această perioadă afectează producţia de lapte, spun crescătorii de vaci.

- Este mai puţin lapte? 

- Normal, toate au tânjit pentru că au ciclul lor. Şi noi luăm totul scump, nutreţurile şi probabil că astea o să ducă la preţuri mai ridicate în primăvară.

Pe acelaşi subiect

Mai puţin lapte din producţia internă înseamnă, automat, importuri mai mari. Faţă de anul trecut, am adus deja cu 18 la sută mai mult lapte de la străini. Adică 17 mii de tone. Dorin Cojocaru, preşedinte APRIL: "Întotdeauna când sunt astfel de perioade cresc costurile pe filieră. Şi, când spun filieră, spun de la sursă la furculiţă. Deci avem, pe de o parte, scumpirea furajului la animale, la vacile de lapte, iar noi, ca procesatori, vom cumpăra materia primă mai scumpă, dar mai avem şi transportul."

Dacă laptele urmează să se scumpească, carnea se cumpără deja la preţuri mai mari. 

Şi producţia de fructe şi legume se anunţă mai mică decât anul trecut. Ca urmare, produsele româneşti vor fi mai greu de găsit şi mai scumpe. În judeţul Giurgiu, iarna a făcut prăpăd în solarii şi livezi. 

În medie, fructele şi legumele vor fi cu 10% mai scumpe, estimează agricultorii. Pentru fructe, este deja al doilea val de scumpiri din acest an. Preţurile s-au majorat deja cu aproape 4% luna trecută.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Lactate, legume și fructe urmează să se scumpească din nou în următoarea perioadă