Produsele lactate aduse din import sunt mai ieftine la raft decât cele produse în România
Am ajuns să mâncăm unt, lapte şi brânză din România mai scumpe ca produsele aduse de peste mări şi ţări.
- Asia Express continuă cu o nouă etapă Sâmbătă și Duminiă 20:00, Luni și Miercuri de la 20.30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Tânăr bătut până la inconştienţă cu un ciocan de 8 bărbaţi, în Militari Residence. Atacul a fost surprins de camere
Am ajuns să mâncăm unt, lapte şi brânză din România mai scumpe ca produsele aduse de peste mări şi ţări. Specialiştii din industria laptelui avertizează că preţurile mai mari la energie electrică, gaze sau combustibili vor aduce scumpiri şi mai puternice în lunile următoare. Producătorii dau vina pe oficialii din agricultură care nu au o strategie şi nu îi ajută pe fermieri să lupte cu marii producători din alte ţări.
În fiecare an, peste 30 de milioane de euro ajung în alte ţări. Aducem de la străini unt pentru consum. În jur de jumătate din untul din magazine este adus din alte ţări. Nu mai avem fabrici. Aşa se face că untul din Germania sau Olanda e mai ieftin cu un leu faţă de ceea ce producem local în România.
Untul românesc a ajuns să coste peste zece lei, la fel ca unul premium din Franţa. Mai ieftin este untul adus din Germania, cu tot cu transport şi logistică. Costă puţin peste 9 lei.
În decembrie anul trecut, de exemplu, în medie, untul era mai scump cu peste 22% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, arată datele Institutul Naţional de Statistică.
La poarta fermei din România, procesatorii cumpără litrul de lapte cu cel mult un leu. La raft, însă, cutia cu lapte românesc ajunge să coste cât cea adusă din Germania.
La noi, lipsesc investiţiile şi sute de fabricii s-au închis. De exemplu, în zona de lângă Capitală a mai rămas în picioare o singură fermă de vaci din 40 câte erau acum zeci de ani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰