Lacul Sărat din Brăila, celebru pentru nămolul său, se transformă în deșert
Una dintre minunile naturii, Lacul Sărat din Brăila, celebru pentru nămolul său, riscă să rămână doar o amintire dacă nu se iau măsuri. Din cauza secetei, nivelul apei scade de la o zi la alta.
Una dintre minunile naturii, Lacul Sărat din Brăila, celebru pentru nămolul său, riscă să rămână doar o amintire dacă nu se iau măsuri. Din cauza secetei, nivelul apei scade de la o zi la alta. Mai mult de jumătate din suprafaţa altădată acoperită de apă este acum teren arid. O comisie formată din specialişti de la Ministerul Apelor şi Pădurilor a hotarat paşii care trebuie parcurşi pentru salvarea lacului.
Câteva ochiuri de apă, înconjurate de pământ uscat - alb pe alocuri de la sarea rămasă sub razele soarelui sau cu tentă roşiatică, de la microorganismele bogate în iod. Aşa arată acum Lacul Sărat din Brăila, vestit în întreaga Europă pentru proprietăţile curative.
Acum, bolnavii cu afecţiuni reumatice nu mai pot intra în apă nici măcar până la ghenunchi. Autorităţile locale şi centrale s-au hotârât să ia măsuri imediate.
Se vor lua măsuri de protecţie şi pe termen lung. Mai ales că nu este exclus ca perioada de secetă să se repete şi în anii care vin. Lacul a mai trecut printr-o situaţie similară, în urmă cu peste 70 de ani, dar atunci s-a refacut natural în urma ploilor care au urmat.
Dacă în anii trecuţi, în aceeaşi perioadă, turiştii erau pe plaja lacului, acum este închisă. Bolnavii, aflaţi la tratament, folosesc doar băile calde şi împachetările cu nămol din interior.
Astăzi, dar şi maine chimişti ai Agenției Naționale pentru Resurse Minerale vor lua primele probe din bălţile portocalii care au mai rămas din ce a fost cândva Lacul Sărat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰