Antena Meniu Search
x

Lacul Techirghiol, în pericol de dispariție. Apa a scăzut cu un metru din cauza schimbărilor climatice

După Nuntaşi, încă un lac important este în pericol la Constanţa: celebrul Techirghiol a scăzut cu 1 metru din cauza schimbărilor climatice.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 22.09.2020, 17:01

Vezi și
  • Îngrijoraţi, oamenii au anunţat imediat autorităţile.
  • Scăderea drastică a nivelului apei pune în pericol vieţuitoarele care produc celebrul nămol.

Oamenii de la Sanatoriul Balnear se tem că nămolul sapropelic e pe cale de dispariţie. Motivul este salinitatea crescută a apei care afectează vieţuitoarele care-l produc.

Lipsa precipitaţiilor din ultimii ani, dar şi temperaturile foarte ridicate din ultimele sezoane au accentuat procesul de evaporaţie pe lac. Dacă în urmă cu ceva timp, aici, în locul în care mă aflu era apă, iată că acum este efectiv uscat. 

La sanatoriul balnear din Techirghiol ingrijorarea e mai mare ca oricând. Plajele scăldate alta dată de apele sărate ale lacului, s-au lungit destul de mult şi sunt acoperite cu namol uscat la margini.

Îngrijoraţi, oamenii au anunţat imediat autorităţile. Scăderea drastică a nivelului apei, creşte concentraţia de sare, iar asta pune în pericol vieţuitoarele care produc celebrul nămol.

Viorel Valeanu - reprezentant primaria Techirghiol: Am apelat la specialiști pentru a ne spune care este gradul de salinitate și dacă afectează într-un fel acești viermișori din care se află în lacul Techirghiol. Drept pentru care așteptăm un răspuns din partea autorităților abilitate.

Deja primele efecte negative se văd în exploatarea nămolului terapeutic. Bărcile colectoare nu se mai pot apropia de maluri. Riscul să eşueze pe nisip este foarte mare.

Roxana Almasan - manager Sanatoriul Balnear: De aceea noi trebuie să aducem o cantitate mult mai mică de nămol la mal, de fiecare dată, pentru a nu încărcat excesiv ambarcațiunea. ​

Andrei Calin - ecolog la Apele Romane: Specialiștii ABADL s-au dus în zonă, au întocmit un raport din care reiese faptul că scăderea nivelului lacului Techirghiol este din cauza precipitațiilor mici din anul acesta și din cauza sistemului de irigații dezafectat, cel care s-a construit în anii '70.​

Climatologii spun că lucrurile nu se vor opri: seceta va fi din ce în ce mai accentuată şi primele care au de suferit sunt lacurile din Dobrogea, inclusiv Techirghiolul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Lacul Techirghiol, în pericol de dispariție. Apa a scăzut cu un metru din cauza schimbărilor climatice