Laptele de bivoliţă este în pericol de dispariţie ca produs românesc. Iar motivul nu mai surprinde pe nimeni
Avem comori de care n-avem grijă. Şi riscăm să le pierdem din lipsa de interes a statului. România a avut cândva cea mai mare populaţie de bivoli din Europa, dar în trei decenii numărul lor a scăzut de 20 de ori. Iar specialiştii avertizează că, în acest ritm, laptele de bivoliţă, atât de apreciat în toată lumea, ar putea dispărea complet de la noi.
Avem comori de care n-avem grijă. Şi riscăm să le pierdem din lipsa de interes a statului. România a avut cândva cea mai mare populaţie de bivoli din Europa, dar în trei decenii numărul lor a scăzut de 20 de ori. Iar specialiştii avertizează că, în acest ritm, laptele de bivoliţă, atât de apreciat în toată lumea, ar putea dispărea complet de la noi.
Nu suntem la safari, ci într-o fermă unică pe continent: singura staţiune în care cresc bivoli în Europa. Doar 500 de exemplare mai trăiesc acum în Şercaia.
Bubalinele româneşti, o specie cunoscută şi apreciată, ne-au adus cândva faimă în toată lumea. În 1987, ţara noastră se mândrea cu cea mai mare populaţie din toată Europa: peste 228 de mii de capete. Astăzi, doar 15 mii de exemplare mai există în întreaga Românie.
Fără să ştim, suntem pe cale să pierdem o adevărată comoară: produsele din lapte de bivoliţă sunt delicatese cu efecte benefice asupra sănătăţii.
"Sunt produse care au un procent mai mare de grăsime, dar o cantitate mai mică de colesterol, deci ar fi indicate persoanelor care au ceva restricţii alimentare", spune Dana Popa, lector universitar, biolog doctor.
Obţinute în mod tradiţional, iaurtul, caşul şi telemeaua de bivoliţă sunt sursă bogată de proteine, calciu şi vitamina B12. Laptele întăreşte sistemul osos şi ajută la creşterea imunităţii.
Din păcate, fermierii se plâng că statul nu are suficientă grijă de această specie din ce în ce mai rară.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰